Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

NS installeert 4G in intercity's

door Jeanet Woldring

Alle NS-intercity’s zijn deze zomer uitgerust met 4G wifi. De eerste treinen met snel internet rijden inmiddels rond, meldt OV Magazine. Gebruikers kunnen tot een snelheid van maximaal 150 kbps op het wifi-netwerk om zo de beschikbare bandbreedte eerlijk te verdelen over de treinpassagiers. Daarnaast voert NS een fair use policy in. 

Gratis wifi populair

De gratis wifi in de trein is populair, maar tot nu toe nog niet snel. Om treinen van internet te voorzien, maakt de NS sinds 2010 gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile. Nu staan de NS-treinen nog in verbinding met T-Mobile's 3G-netwerk, maar straks gaan de treinen over op het snellere 4G. Het is de bedoeling dat in de derde week van juli alle intercity’s voorzien zijn van een 4G-module. Het gebruik van wifi in de trein blijft gratis. 

T-Mobile in de trein, KPN op stations

T-Mobile heeft nog geen landelijk dekkend 4G-netwerk, daarom kan de nieuwe dienst nog niet in het hele land worden uitgerold. Volgens onze 4G-dekkingskaart biedt het bedrijf nog nauwelijks 4G in het noorden van het land. Ook Zeeland en delen van Noord-Brabant en Limburg hebben geen 4G van T-Mobile. In die gebieden wordt wifi in de trein voorlopig nauwelijks sneller dan nu. T-Mobile bevestigde aan de NOS de 4G-dekking in juni uit te breiden naar heel Limburg en een groter deel van Gelderland en Overijssel.

Op de stations wordt geen gebruik gemaakt van 4G. Provider KPN zorgt voor kosteloos toegang tot het internet op 48 stations in Nederland via zijn hotspots.

Fair use policy

Naast de snelle wifi voert NS een fair use policy in. Persvoorlichter Eric Trinthamer: “Daarmee verdelen we het internet over de gebruikers, zodat niet iemand alle bandbreedte wegtrekt als die het journaal kijkt op de wifi. Voor elke gebruiker is 150 Kilobyte per seconde beschikbaar.” De fair use policy treedt in juni in werking.

4G leidt niet tot dalend gebruik wifi

Nederland telt zo'n 4,3 miljoen 4G-gebruikers tegenover circa 1,5 miljoen begin vorig jaar. Het groeiend gebruik van 4G leidt niet tot een dalend gebruik van wifi door smartphone-bezitters. Dat stelt onderzoeksbureau Telecompaper op basis van cijfers van zijn Consumer Panel.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie