Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opta beboet eerste spammers

Leestijd: 3 minuten

Telecomtoezichthouder Opta heeft de eerste boetes opgelegd aan verzenders van spamberichten. Het gaat om spam verzonden per e-mail en per sms. De hoogste boete bedraagt  42.500 euro. Dat heeft de Opta dinsdag bekendgemaakt.

De boetes werden opgelegd aan personen en kleine ondernemingen.  In de meeste gevallen ging het om het versturen van spam, het achterwege laten van de juiste (adres)gegevens van de verzender van het bericht en het niet opnemen van een afmeldingsmogelijkheid. Opta is in actie gekomen op basis van klachten die zijn ingediend op de website www.spamklacht.nl. Naast elektronisch en juridisch onderzoek heeft Opta een tweetal invallen gedaan om gegevens en apparatuur te vorderen.

Momenteel is spam aan bedrijven nog niet strafbaar. De boete van € 42.500 is opgelegd aan een persoon die betrokken was bij vier spamverzendingen. Onder de naam ‘Kolik’ werd opgeroepen medicijnen te kopen en onder gebruik van de naam van de bekende spambestrijder Rejo Zenger werd het boek Mein Kampf aangeprezen. De heer Zenger heeft hiervan ook aangifte bij de politie gedaan.

In twee andere gevallen heeft bovengenoemde persoon spamberichten verstuurd samen met Groenendaal Uitgeverij BV te Hilversum. Hierbij ging het om berichten uit naam van ‘SNK’, waarin werd opgeroepen tot de aanschaf van cd-rom’s voor het maken van offertes en het regelen van financiële zaken. Daarnaast werd een bericht verzonden uit naam van ‘Tekstbureau voor Marketingteksten’, waarin werd opgeroepen opdrachten te verstrekken voor het schrijven van marketingteksten. Opta heeft het betrokken bedrijf in totaal een boete van € 25.000 opgelegd.

In een derde geval is in totaal een boete van € 20.000 opgelegd aan Stichting Yellow Monday, handelend onder de naam ‘Purple Friday’, te Etten-Leur, die spam per sms verstuurde. Onder gebruik van de sms-code 3545 werden ongevraagd sms-berichten verzonden, zonder dat de ontvanger daarvoor toestemming had verleend en zonder dat de juiste adresgegevens van de verzender werden vermeld. De ontvanger werd per bericht € 1,10 in rekening gebracht. Het was bovendien moeilijk voor benadeelden om van deze sms-berichten af te komen.

OPTA kan alleen spam verzonden in Nederland bestrijden, maar spam is een internationaal probleem. Daarom heeft Opta in de afgelopen maanden samen met de Franse privacytoezichthouder CNIL het initiatief genomen om de Europese samenwerking bij het bestrijden van spam te verbeteren. 

Met de inwerkingtreding van de van nieuwe Telecommunicatiewet op 19 mei jongstleden heeft OPTA de taak gekregen Nederlandse verzenders van spam te bestrijden.  De toezichthouder werkt bij de spambestrijding nauw samen met de politie en instanties als het College Bescherming Persoongegevens (CBP) en verwacht ook in 2005 boetes op te leggen voor overtreding van het spamverbod.

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie