Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

OPTA fuseert met NMa en Consumentenautoriteit

Leestijd: 2 minuten

De Consumentenautoriteit, de OPTA en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden samengevoegd tot één nieuwe toezichthouder. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, op voorstel van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen. De samenvoeging moet in 2013 zijn voltooid. 

Kleinere en slagvaardige overheid
De samenvoeging past in het voornemen om te komen tot een kleinere en slagvaardige overheid. Er komt een eind aan de overlap van taken en de kennis over markttoezicht wordt beter gedeeld. Bovendien kan de nieuwe organisatie beter inspelen op de internationalisering en technologische ontwikkeling van de markt.

“Het toezicht krijgt meer slagkracht en wordt efficiënter,” verklaarde minister Verhagen. “Daarvan profiteren niet alleen bedrijven en consumenten, maar ook de belastingbetaler.”

Taken blijven gewaarborgd 
De NMa treedt op tegen kartelvorming en economisch machtsmisbruik, en houdt toezicht op fusies, en op de energie- en vervoerssector. De OPTA is belast met het toezicht op de telecom- en postsector. De Consumentenautoriteit zorgt dat bedrijven geen inbreuk maken op de rechten van consumenten. Deze taken blijven ook in de nieuwe organisatie gewaarborgd, benadrukt de minister.

Het kabinet gaat een stuurgroep instellen die onder leiding van een onafhankelijke voorzitter de nieuwe toezichthouder vorm gaat geven. De samenvoeging moet in 2013 zijn voltooid. 

De PvdA heeft twijfels over de nieuwe 'toezichtmoloch'. Het sectorspecifieke toezicht van Opta blijft nodig, stelt woordvoerder Martijn van Dam. Hij is van mening dat de minister de ambitie beter kan richten op wat werkelijk nodig is: de samenvoeging van de toezichthouders op de markt voor internet, telecom en media.

Geactualiseerd: zaterdag 26 maart 2011
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.