Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

OPTA: kabelaars moeten netwerk openstellen

Leestijd: 2 minuten

De televisiekabel moet toch worden opengegooid voor andere aanbieders van televisieprogramma's en internetdiensten. Dit stelt de Opta die vorige week een zogeheten herstelbesluit voor de omroepmarkt nam. 

Voor dit besluit heeft de toezichthouder de behoefte naar toegang door programma-aanbieders nader onderzocht, en met de resultaten van dit onderzoek de toegangsverplichting onderbouwd.

In tegenstelling tot de telefoonkabels van KPN is de televisiekabel niet toegankelijk voor anderen. Dat betekent dat bijvoorbeeld UPC, Casema en @Home een kabelmonopolie hebben in de gebieden waar ze actief zijn.

Pogingen van de Opta om de kabel te openen voor anderen aanbieders liepen deze zomer stuk bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Die oordeelde dat er geen sprake is van een kabelmonopolie, omdat dezelfde diensten ook op andere wijze worden aangeboden. Zo kan ook tv worden gekeken via schotel,  internet of de ether en komt internet in de meeste gevallen via de telefoondraden het huis binnen. Daarnaast vond het College dat de Opta een en ander onvoldoende had gemotiveerd.

De Opta kondigt in zijn vooruitblik voor 2008 aan opnieuw regels op te stellen waardoor het mogelijk wordt de vijf grote kabelbedrijven te verplichten andere aanbieders van tv-programma's op de kabel toe te laten. Deze kabelbedrijven, @Home, Casema, Delta, Multikabel en UPC, blijven verplicht hun kabelnetten open te stellen voor programma-aanbieders. Daarmee moet concurrentie op het gebied van abonneetelevisie en nieuwe, innovatieve diensten zoals 'Video On Demand' (films en tv-programma's bestellen) mogelijk worden.

De Opta vindt dat de kabelaars te weinig van zulke nieuwe producten lanceren. De meeste kabelbedrijven gaan niet verder dan het aanbieden van complete digitale betaalpakketten, waardoor de kijker gedwongen wordt te betalen voor tv-kanalen die hij niet wil hebben.

De kabelbranche wil pas begin volgend jaar reageren op het stuk, maar sluit niet uit opnieuw naar het College van Beroep te stappen.

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.