Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opta Kabelmarkt open, minder regels telefoniemarkt

Leestijd: 3 minuten

Consumenten kunnen straks kiezen van wie zij het analoge TV-pakket afnemen, net zoals zij nu al kunnen kiezen tussen verschillende telefoonaanbieders via het netwerk van KPN.

Dat staat in de vandaag gepresenteerde  ontwerpbesluiten van de Opta voor de markten voor vaste telefonie, breedbandinternet toegang en huurlijnen. Hierin staan maatregelen die de toezichthouder de komende tijd nodig vindt om ondermeer  concurrentie te stimuleren in het belang van de consument.

Geen minimum- en maximumtarieven voor KPN
Zo is KPN voortaan vrijgesteld van minimum- en maximumtarieven voor consumenten, zodat de voormalige monopolist vrijer de concurrentiestrijd kan aangaan. Daarentegen scherpt OPTA wel KPN’s verplichtingen ten aanzien van alternatieve telefoonaanbieders aan. 

Daarnaast legt OPTA de kabelaanbieders de verplichting tot wederverkoop van de kabelaansluiting op, omdat de toezichthouder anders onvoldoende concurrentie op de omroepmarkten voorziet. 
 
Ook vindt OPTA ingrijpen in de zakelijke markt nodig om ervoor te zorgen dat zakelijke gebruikers evenveel profijt hebben van concurrentie als particulieren. Zo is KPN’s geldende verplichting om het telefoonabonnement door te verkopen aan andere telefoonaanbieders uitgebreid, zodat alternatieve partijen beter kunnen concurreren op de zakelijke markt.

Toegang tot de kabelnetwerken
Terwijl de dominantie van KPN op haar thuismarkt, telefonie, voor een deel doorbroken is, hebben de kabelmaatschappijen op de omroepmarkt nog steeds een hoog marktaandeel. Casema, @Home en Multikabel zijn samengevoegd tot kabelbedrijf Ziggo. Digitenne, IP TV en satelliet oefenen nog onvoldoende druk uit op de kabeltarieven en hebben niet voor meer keuze in het kabelpakket gezorgd. De tijdelijke tariefbevriezing door de kabelbedrijven is geen duurzame oplossing die leidt tot méér concurrentie volgens de toezichthouder. Daarom legt zij de kabelaanbieders, in aanvulling op de bestaande toegangsverplichting, een verplichting tot wederverkoop van de kabelaansluiting op, waarmee alternatieve aanbieders via het kabelnetwerk kunnen concurreren. Zij moeten dan wel zelf de rechten rond de uitzendingen regelen. Hiermee moet keuze voor de consument tussen aanbieders voor het afnemen van het analoge kabelpakket mogelijk worden.

Toegang tot KPN’s netwerk
Concurrenten hebben nu toegang tot KPN’s netwerk via de wijkcentrale. Mede dankzij deze toegang loopt Nederland voorop in breedbandinternet qua prijs en bandbreedte. Door KPN’s plannen om over te gaan op VDSL en glasvezel (ALL IP) verdwijnen deze wijkcentrales. KPN moet concurrenten een alternatieve toegang bieden. Dit moet dan óf hoger in het koperen netwerk via gereguleerde dienstentoegang óf op het nieuwe glasvezelnetwerk via de glazen verdeler. 

Concurrentie
OPTA verwacht een steeds heviger concurrentiestrijd om de bundel. Consumenten kiezen één aanbieder voor een bundel met internet, telefonie en televisie. Om te voorkomen dat slechts twee aansluitnetten overblijven waar de consument uit kan kiezen, KPN óf een kabelmaatschappij, is in de visie van OPTA concurrentie van alternatieve aanbieders noodzakelijk. Door toegang op zowel de netwerken van KPN als de kabelaanbieders mogelijk te maken, stimuleert OPTA investeringen door derde partijen. 

Hoe verder?
De vandaag gepresenteerde ontwerpbesluiten gaan een nationale consultatieprocedure in. OPTA nodigt marktpartijen, belangenorganisaties en anderen uit om hun zienswijze te geven. Ook zullen de Europese collega-toezichthouders erop reageren en moet de Europese Commissie met de besluiten instemmen. OPTA verwacht dat de besluiten eind dit jaar van kracht worden. Het ontwerpbesluit omroep wordt 5 augustus gepubliceerd.

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.