Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opta, NMa en CA gaan ACM heten

door Jeanet Woldring Leestijd: 1 minuut

De nieuwe toezichthouder die voortkomt uit de samenvoeging van de Consumentenautoriteit, de NMa en de Opta gaat ACM heten, Autoriteit Consument en Markt. De fusie gaat nog wel meer dan een jaar duren.

Chris Fonteijn, de huidige bestuursvoorzitter van de NMa en collegevoorzitter van telecomwaakhond Opta wordt, naar het uitziet, voorzitter van de nieuwe autoriteit. Het eerste wetsvoorstel om de drie toezichthouders samen te voegen ligt nu ter advisering bij de Raad van State.

De samenvoeging van de drie toezichthouders moet ervoor zorgen dat het markttoezicht efficiënter en effectiever wordt. De nieuwe autoriteit krijgt een zogeheten collegiaal bestuur met drie personen. De organisatie gaat zich richten op drie pijlers: consumentenbescherming, sectorspecifiek markttoezicht en mededingingstoezicht. Het collegiaal bestuur bewaakt de samenhang tussen deze drie pijlers.

De fusie loopt via twee gescheiden wetstrajecten: een instellingswet en een materiële wet. “De instellingswet regelt de instelling van de nieuwe toezichthouder waarbij de onafhankelijkheid is gewaarborgd,” aldus Fonteijn.

Naar verwachting wordt deze instellingswet begin 2012 in de Tweede Kamer behandeld. Als alles volgens plan verloopt, moet de ACM op 1 januari 2013 van start gaan.

Geactualiseerd: vrijdag 1 november 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.