Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opta: overstap ADSL moet veel sneller

Leestijd: 2 minuten


Toezichthouder Opta vindt dat het overstappen tussen ADSL-aanbieders veel sneller moet verlopen. Momenteel kan de wachttijd voor de overstap oplopen tot meer dan een maand, waarin men vaak geheel zonder ADSL-verbinding zit. Daarvoor is echter geen technische noodzaak volgens de toezichthouder. Opta wil dat de onderbreking  teruggebracht wordt tot maximaal enkele uren!

Doordat het overstapproces nu zo lang duurt, is het in de praktijk voor veel klanten moeilijk van ADSL-aanbieder te wisselen, ondanks meer aantrekkelijke aanbiedingen en diensten van andere aanbieders.
De ADSL-aanbieders BBNED, Tiscali en Versatel verzochten OPTA om KPN te manen mee te werken aan het gemakkelijker overstappen.

Zoals gemeld voerde KPN vorige week  wel een maatregel door waardoor het makkelijker wordt voor abonnees om binnen het ADSL-netwerk van KPN te verhuizen. Overstappen van Planet Internet naar XS4ALL gaat daardoor nu bijvoorbeeld een stuk sneller. Wel moet er eenmalig dertig euro worden betaald.

KPN is in de breedbandmarkt zowel de leverancier van aansluitlijnen (zogenaamde ‘ontbundelde lijnen’), als zelf ook één van de ADSL-aanbieders. De wachttijd werd volgens de Opta in de meeste gevallen veroorzaakt doordat KPN weigerde de benodigde overzettingen in de centrales uit te voeren, zolang niet alle ADSL-aanbieders een onderlinge overeenkomst hadden gesloten over het overstapproces. Het bedrijfsonderdeel van KPN dat ADSL aanbiedt, belemmerde vervolgens de totstandkoming van een dergelijke overeenkomst. De aanvragers hebben OPTA daarom verzocht KPN in de rol van leverancier van aansluitlijnen toch te verplichten om mee te werken aan het overstappen.
 
OPTA heeft besloten dat "KPN de migraties van ontbundelde aansluitlijnen onvoorwaardelijk dient uit te voeren. De partijen die hierom vragen moeten wel van tevoren schattingen van het aantal overzettingen aanleveren aan KPN. Dit is nodig om de korte overzettermijnen te garanderen. Daarbij moet de overnemende partij de ‘oude’ ADSL-aanbieder vooraf informeren over het tijdstip en achteraf over de voltooiing van de overzetting."

Door het besluit hoopt de Opta  de concurrentie te bevorderen. Alle partijen profiteren ervan in de ogen van de telecomwaakhond, ook KPN in haar rol als ADSL-aanbieder.

Als bijkomstig voordeel wordt genoemd dat het voor ADSL-aanbieders makkelijker wordt om naast internetdiensten ook telefoniediensten te leveren, bijvoorbeeld via het internet. De overstaptermijn is daarvoor nu nog een grote hindernis. De keuzemogelijkheid voor eindgebruikers van telefonie en telefonie-aansluitingen wordt dus vergroot.

Geactualiseerd: woensdag 10 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie