Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opta pakt internetveiligheid aan

Leestijd: 2 minuten

Internetveiligheid wordt in 2007 een ‘bijzonder belangrijk aandachtspunt’ voor telecomwaakhond OPTA. De aanleiding is het aantal en soorten ontoelaatbare gedragingen, zoals bijvoorbeeld het verspreiden van spyware en andere malware varianten.

Verantwoordelijkheid
 In 2007 zal OPTA aanbieders aanmoedigen tot het nemen van meer verantwoordelijkheid op het gebied van internetveiligheid. De toezichthouder zal een gewenst niveau voor beveiliging van netwerk en diensten vaststellen en inventariseren in hoeverre Nederlandse aanbieders hier invulling aan (kunnen) geven.

Adequate beveiliging
De toezichthouder zal eerst met de aanbieders om tafel gaan om afspraken te maken. Als dit overleg niet het gewenste resultaat oplevert, wordt het 'instrument handhaving' overwogen. Aanbieders van elektronische communicatiediensten hebben een wettelijke plicht te zorgen voor een adequate beveiliging van hun netwerk en diensten.

Spam
Speerpunt in de bestrijding van veiligheidsproblemen is al enige jaren de aanpak van spam. Het aandeel van Nederland in de verspreiding van spam is de afgelopen twee jaar weliswaar aanzienlijk kleiner geworden, maar komt nog steeds voor. OPTA blijft werken aan de bestrijding hiervan. Ook wil de toezichthouder zich richten op spamproblemen bij nieuwe communicatietechnieken, zoals VoIP.

Malware
Helaas is Nederland mondiaal één van de grotere verspreiders van zogeheten malware. OPTA ziet het als een belangrijke taak om binnen haar bevoegdheden bij te dragen aan de vermindering van verspreiding vanuit Nederland. Daarbij wordt nauw samengewerkt met verschillende instanties in diverse landen.

Consumentenbond blij
De Consumentenbond is blij met deze aandacht van OPTA voor internetveiligheid. De bond vindt dat digitale veiligheid een serieus probleem is dat met name een zaak is van (beveiliging)experts. Digitale producten en diensten moeten standaard voorzien zijn van een goede beveiliging.
 

Zie ook: Spamklacht.nl

Geactualiseerd: dinsdag 12 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie