Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opta richt zich op overlast en concurrentie

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De Opta gaat zich dit jaar vooral richten op het bestrijden van overlast via internet en de telefoon. Daarnaast wil de telecomwaakhond de concurrentie verhogen op de kabel en de zakelijke markt voor telefonie. Dat heeft de toezichthouder op de telecomsector donderdag bekendgemaakt.

Hieronder OPTA’s aandachtsgebieden voor 2009 op een rijtje:
1. Voorkomen van overtredingen - De toezichthouder komt met een rapport van de bevindingen over opzet en werking van het zogeheten KPN’s compliance programma.
  
2. Stimuleren investeringen in glasvezelnetwerken – OPTA stelt de tarieven en voorwaarden definitief vast voor toegang tot glasvezelnetwerken van KPN-Reggefiber en houdt nauwgezet in de gaten of deze effectief zijn.
 
3. Meer concurrentie op de zakelijke markt -  OPTA houdt in de gaten of marktleider KPN zich aan de regels houdt. Ook komt de toezichthouder met strengere voorwaarden en vaste tarieven waartegen concurrenten gebruik kunnen maken van het netwerk van KPN. 
 
4. Meer keuze via de tv-kabel - De waakhond formuleert het aanbod waartegen toetreders toegang krijgen tot de kabels van UPC en Ziggo. Hierbij worden afspraken rond overstap, levertermijnen, opzegvoorwaarden en tarieven vastgelegd.
Vergelijk digitale tv op www.digitelevisie.nl
 
5. Redelijke tarieven voor bellen in Europa - OPTA controleert of mobiele aanbieders hun tarieven voor bellen in Europa op 30 augustus 2009 verder verlagen. Daarnaast houdt OPTA in de gaten of de consument een sms-je met de relevante tarieven ontvangt, zodra hij de grens overgaat.
Vergelijk buitenland tarieven op www.vakantiebellen.com
 
6. Verminderen van irritatie door ongewenste telemarketing telefoontjes – Via het wettelijk bel-me-niet register kan OPTA vanaf 1 juli 2009 controleren of consumenten die zich afgemeld hebben voor telemarketing daadwerkelijk niet meer gebeld worden.
 
7. Bestrijden misbruik van betaalde informatienummers – OPTA checkt of bedrijven voldoende transparant maken wat het bellen naar betaalde informatienummers kost. Dit is transparant via een melding over het maximumtarief per gesprek (voor 0900 nummers duurder dan 15 cent per minuut) en een eventuele melding over de kosten voor het bellen via een mobiele telefoon. Bij vermoeden van misbruik trekt OPTA informatienummers in.
Zie ook: Mobiel naar 0900-nummers bellen
 
8. Zorgen voor internetveiligheid - OPTA handhaaft de plicht van internet service providers om voorlichting te geven over de veiligheid en beveiliging van de door hun aangeboden diensten en netwerken. Daarnaast bestrijdt OPTA spam verstuurd aan consumenten én bedrijven. In 2009 heeft OPTA bijzondere aandacht voor spam die verstuurd wordt via sociale netwerksites zoals Hyves en LinkedIN.
Zie ook: www.internetten.nl

Geactualiseerd: dinsdag 12 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.