Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opta start nieuw onderzoek tv markt

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

OPTA gaat de concurrentie op de Nederlandse televisiemarkt per direct opnieuw onderzoeken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft onlangs het besluit van de toezichthouder vernietigd om de tv-kabel in ieder geval tot 2012 open te stellen voor concurrentie.

Het CBb is het niet eens met de analyse van OPTA dat de kabelbedrijven in Nederland een regionale machtspositie hebben. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk. Concurrentieproblemen lijken echter nog steeds aanwezig op de televisiemarkt, stelt de telecomtoezichthouder. De enige mogelijkheid die OPTA heeft, is het uitvoeren van een nieuwe marktanalyse.

Als daaruit blijkt dat het nog steeds nodig is om in te grijpen, dan zal OPTA vervolgens de Europese Commissie moeten overtuigen van de noodzaak tot regulering in Nederland. Overigens kunnen partijen opnieuw beroep aantekenen tegen een nieuw marktanalysebesluit.

 “De uitspraak van de rechter heeft vooralsnog een streep gezet door de openstelling van de tv-kabel. Dat betekent natuurlijk niet dat de problemen die OPTA twee jaar geleden constateerde, automatisch verdwenen zijn. OPTA vindt het belangrijk dat consumenten voldoende keuze hebben, en niet teveel betalen voor hun televisie-abonnement. Daarnaast wil OPTA dat er ook wat te kiezen valt voor consumenten wat betreft een bundel van telefonie-internet-televisie. Steeds meer consumenten nemen immers zo’n alles-in-één pakket af,” stelt OPTA-voorzitter Chris Fonteijn in een reactie.

Nieuwe marktanalyse
OPTA wil zo spoedig mogelijk met een nieuwe marktanalyse komen en zal hierbij dezelfde stappen moeten nemen als twee jaar geleden. De waakhond streeft ernaar zo snel mogelijk alle procedures te doorlopen en verwacht binnen een jaar een nieuw marktanalysebesluit te nemen.

Om veelgestelde vragen in een keer te beantwoorden, staan ze in het persbericht:

Waarom kan OPTA het huidige marktanalysebesluit niet herstellen?
Tegen de uitspraak van het CBb is geen beroep mogelijk. Dit betekent dat OPTA alleen het huidige besluit had kunnen herstellen als het CBb in haar uitspraak hier expliciet ruimte voor geboden had. Dit heeft het CBb niet gedaan, daarom start OPTA een nieuwe marktanalyse.


Zal een nieuw marktanalysebesluit dit keer wel de toets van het CBb doorstaan?
Dit kan OPTA niet garanderen, ook een nieuwe marktanalyse kan vernietigd worden door het CBb ook al hebben de NMa en de Europese Commissie met de analyse ingestemd. Maar op basis van ons onderzoek van afgelopen week ziet OPTA daar wel de mogelijkheid toe. OPTA zal in de nieuwe analyse de uitspraak van 18 augustus jl. uiteraard meenemen.


Waarom neemt OPTA geen ‘spoedbesluit’?
Een ‘spoedbesluit’ is een specifiek juridisch besluit dat aan zware vereisten is gebonden en slechts 26 weken geldig is. OPTA heeft deze optie onderzocht en geconcludeerd dat juridisch gezien een spoedbesluit niet aan de orde is. Overigens levert een spoedbesluit een inkorting van de doorlooptijd van circa 14 weken op ten opzichte van een standaard marktanalyseprocedure.


Waarom moet de Europese Commissie instemmen met de marktanalyse?
OPTA’s ingrijpen in communicatiemarkten is gebaseerd op Europese regels. Daarom moet de Europese Commissie met elke marktanalyse instemmen. Volgens deze regels moet in elk Europees land de concurrentiesituatie in een aantal markten onderzocht worden, zoals de telefonie- en breedbandmarkt. Voor de televisiemarkt geldt dit niet. Dit betekent dat als OPTA wil ingrijpen omdat er onvoldoende concurrentie is in Nederland, zij naast goedkeuring nog een extra toets moet doorstaan bij de Europese Commissie.

Betekent dit dat Tele2 over een jaar alsnog de kabel op kan?
Niet automatisch, want het uitgangspunt voor ingrijpen door OPTA is een nieuwe prospectieve analyse van de televisiemarkt. De vorige marktanalyse dateert uit 2009. Toen presenteerde OPTA een tweetal maatregelen voor de periode 2010-2012. Ten eerste moesten UPC en Ziggo hun analoge kabelaansluiting doorverkopen aan concurrenten, zodat consumenten keuze kregen tussen kabelaanbieders. Daarnaast moesten alternatieve aanbieders digitale TV kunnen gaan aanbieden via de kabels van
UPC, Ziggo en twee kleinere kabelbedrijven, CAIW en Delta. Of de huidige situatie in de markt om hetzelfde ingrijpen vraagt, moet uit de nieuwe analyse blijken. Wat altijd een mogelijkheid is, is dat de kabelbedrijven op basis van commerciële onderhandelingen hun tv-kabels openstellen voor Tele2 en anderen. 

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.