Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

OPTA verbiedt twee 0900-nummers

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De OPTA heeft twee 0900-nummers ingetrokken. Consumenten belden voor 80 cent per minuut, maar kregen vaak niemand aan de lijn. Het gaat om de Makelaarsfoon 0900-2221234 en de Juristenfoon 0900-2221212. Beide informatiediensten werden geëxploiteerd door dezelfde ondernemer, die ook zelf de telefoon opnam.

Meer dan 10 minuten in de wacht
Na klachten van consumenten begon de OPTA een onderzoek. Daaruit bleek dat in de periode van 14 april 2008 tot 19 maart 2009 in totaal zo'n 14 duizend keer oproepen naar de Juristenfoon en Makelaarsfoon  onbeantwoord zijn gebleven. In 222 gevallen hebben bellers meer dan tien minuten in de wacht gestaan zonder te worden doorverbonden. Volgens de wet kan een wachttijd die langer duurt dan 10 minuten, duiden op misbruik. 

Klachtenformulier
OPTA heeft beide nummers nu ingetrokken en onderzoekt of gedupeerde consumenten hun geld terug moeten krijgen. ConsuWijzer heeft een speciaal klachtenformulier voor bellers naar betaalde informatienummers. Heeft u een klacht over een 0906-, 0909 of 18-nummer, dan kunt u hetzelfde formulier invullen.

Consument met klacht over 0900-nummer staat sterker
Consumenten met klachten over 0900-nummers staan sinds 1 juli sterker in hun recht. De meeste exploitanten van informatienummers (090X-nummers) zijn namelijk verplicht zich aan te sluiten bij een erkende geschillencommissie. Ook hebben consumenten het recht om het betwiste deel van een telefoonrekening op te schorten. De maatregelen zijn onderdeel van een breder pakket wetgeving om de grote irritatie bij consumenten over 0900-nummers terug te dringen.
 

Geactualiseerd: vrijdag 19 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.