Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

OPTA verbiedt twee 0900-nummers

door Jeanet Woldring

De OPTA heeft twee 0900-nummers ingetrokken. Consumenten belden voor 80 cent per minuut, maar kregen vaak niemand aan de lijn. Het gaat om de Makelaarsfoon 0900-2221234 en de Juristenfoon 0900-2221212. Beide informatiediensten werden geëxploiteerd door dezelfde ondernemer, die ook zelf de telefoon opnam.

Meer dan 10 minuten in de wacht
Na klachten van consumenten begon de OPTA een onderzoek. Daaruit bleek dat in de periode van 14 april 2008 tot 19 maart 2009 in totaal zo'n 14 duizend keer oproepen naar de Juristenfoon en Makelaarsfoon  onbeantwoord zijn gebleven. In 222 gevallen hebben bellers meer dan tien minuten in de wacht gestaan zonder te worden doorverbonden. Volgens de wet kan een wachttijd die langer duurt dan 10 minuten, duiden op misbruik. 

Klachtenformulier
OPTA heeft beide nummers nu ingetrokken en onderzoekt of gedupeerde consumenten hun geld terug moeten krijgen. ConsuWijzer heeft een speciaal klachtenformulier voor bellers naar betaalde informatienummers. Heeft u een klacht over een 0906-, 0909 of 18-nummer, dan kunt u hetzelfde formulier invullen.

Consument met klacht over 0900-nummer staat sterker
Consumenten met klachten over 0900-nummers staan sinds 1 juli sterker in hun recht. De meeste exploitanten van informatienummers (090X-nummers) zijn namelijk verplicht zich aan te sluiten bij een erkende geschillencommissie. Ook hebben consumenten het recht om het betwiste deel van een telefoonrekening op te schorten. De maatregelen zijn onderdeel van een breder pakket wetgeving om de grote irritatie bij consumenten over 0900-nummers terug te dringen.
 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie