Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opta versoepelt prijstoezicht internetbellen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

KPN mag van toezichthouder Opta internetbellen toch tegen kostprijs aanbieden. Dit staat vandaag in het Financieele Dagblad. 

De nieuwe Opta-voorzitter Chris Fonteijn kondigt de versoepeling aan in een gesprek met de krant. 'We moeten naar een lichtere vorm van toezicht op internetbellen', zegt Fonteijn. 'Nader onderzoek leert ons dat de kans klein is dat KPN misbruik gaat maken van zijn marktmacht om concurrenten te onderbieden met prijzen voor internetbellen.'

Eerder had Opta geëist dat KPN via zijn tarieven meer dan de kosten zou moeten terugverdienen. De toezichthouder stelde deze eis omdat KPN de machtigste positie heeft in vaste telefonie. Maar nu mag KPN internetbellen gaan aanbieden tegen kostprijs. Ook hoeft het telecombedrijf tariefvoorstellen niet meer vooraf ter goedkeuring voor te leggen.

De KPN-tarieven voor internetbellen (Voice over Internet Protocol oftewel VoIP) mogen van Opta lager liggen dan van 'ouderwetse', analoge telefonie, maar niet onder kostprijs, dus zeker niet gratis.

Dat blijft vermoedelijk tegen het zere been van KPN, zo stelt het FD. "Het bedrijf concurreert met internetaanbieders en kabelmaatschappijen om klantomzet. Sommige concurrenten bieden internetbellen aan zonder meerkosten als de klant een abonnement neemt op snel internet. De telecomsector kan internetbellen nagenoeg gratis aanbieden, omdat deze vorm van digitale telefonie maar een fractie opsnoept van een snelle internetverbinding."

In het interview zegt Fonteijn verder dat hij de frustratie van kamerleden over hoge kabeltarieven begrijpt, maar dat Brussel beschikt. De Kamer eist dat de Opta ingrijpt tegen kabeltelevisiebedrijven die de kosten van digitalisering willen omslaan over alle abonnees, dus ook naar de analoge kijkers die geen snel internet, digitale televisie of telefonie hoeven.

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.