Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Opzeggen gebundelde diensten moet beter

Leestijd: 2 minuten

Consumenten moeten bij gebundelde kabel- en internetdiensten kunnen opzeggen als hun aanbieder de voorwaarden van één van die diensten wijzigt. De Consumentenbond heeft dat in een brief aan minister Brinkhorst gevraagd.

De Consumentenbond wil dat per direct wordt vastgelegd dat als aanbieders op de kabel- en internetmarkt iets veranderen in de voorwaarden voor diensten die zijn gebundeld, de klant binnen 30 dagen het contract kan beëindigen. Opzeggen moet dan dus snel kunnen. Nu heeft men die mogelijkheid vaak niet.

Doordat de bedrijven diensten bieden waarvoor verschillende voorwaarden gelden, worden klanten vaak ongemerkt ingesloten volgens de consumentenorganisatie. Met de eisen aan de minister wil de Consumentenbond hier een einde aan maken.

De Consumentenbond haalt UPC en KPN als voorbeelden aan van dergelijke insluitpraktijken:  
Wie internet wil bij UPC, moet ook een televisieabonnement bij UPC afnemen. Wil men z'n televisieabonnement  opzeggen omdat UPC de prijzen verhoogt en het zenderaanbod vermindert, dan kan men niet weg omdat men dan geen internet meer heeft, terwijl men daar wel voor moet doorbetalen.  Begin dit jaar heeft UPC de voorwaarden voor internet aangepast. Direct gevolg daarvan is dat consumenten voor internet nu een jaarcontract hebben dat telkens stilzwijgend verlengd wordt met een jaar. 

Het voorbeeld van KPN gaat over achtergehouden cruciale informatie toen het bedrijf onlangs klanten van Wanadoo en Versatel benaderde met de vraag of ze een nieuwe overeenkomst wilden afsluiten voor hun internettoegang. Klanten betalen Wanadoo voor de internettoegang en ontvangen ook van KPN een rekening voor de verbinding naar Wanadoo. Het aanbod van KPN hield een jaarcontract in met één maand gratis. Door in te gaan op het ogenschijnlijk aantrekkelijke aanbod van KPN ontstaat een 'overstapbelemmering van formaat' volgens de Bond. De verlengingsdatum van het contract met de internetaanbieder loopt namelijk  niet meer gelijk met die van KPN. Consumenten die willen opzeggen, komen daardoor vrijwel altijd voor dubbele kosten te staan.

Geactualiseerd: dinsdag 2 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie