Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Overbelast WiFi netwerk loopt vast

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het WiFi-netwerk in ons land is overbelast en loopt vast. Daar waarschuwen deskundigen voor in het NRC. Wat is de oorzaak en wat kan er aan gedaan worden?

Keerzijde succes WiFi

Er zou congestie te zien zijn, zegt John Derksen van het Agentschap Telecom in de krant. Oorzaak is het snel toenemende gebruik van de WiFi-frequentieband 2,4 Ghz, die gratis kan worden gebruikt. Wereldwijd zijn er al meer dan 1 miljard WiFi apparaten. En er komen allerlei nieuwe toepassingen waardoor het gebruik nòg sneller zal toenemen.

Meeste dataverkeer via WiFi

Ongeveer 70 procent van alle dataverkeer gaat via WiFi, en dat dataverkeer verdubbelt elk jaar. Bovendien komen er steeds meer WiFi-hotspots bij. Naast cafés, stations, treinen, bussen, hotels en campings bieden zelfs gemeenten draadloos internet. Enschede en Hilversum zijn hier voorbeelden van.

Vastlopen niet zonder gevaar

Het vastlopen van de WiFi-band is niet zonder gevaar. Het Agentschap Telecom waarschuwde onlangs voor grote problemen bij bedrijven die hun processen baseren op het open, onbeschermde en daardoor kwetsbare WiFi-netwerk. Het Agentschap noemt met name de aansturing van de Noord-Zuidlijn zonder machinisten in Amsterdam en de overslag van containers in de Rotterdamse haven.

Oplossing

Volgens de krant is de meest gehoorde oplossing het verbouwen van de netwerken of meer ruimte maken op een andere band in de ether, op de frequentie van 5 Ghz. 'Die mag je ook gratis gebruiken. Wel moeten apparaten, routers en modems daarvoor geschikt zijn. Bovendien moet het gebruik van deze andere etherband niet ten koste gaan van bestaande gebruikers, zoals weerstations en onderzoekssatellieten.'
 

Geactualiseerd: dinsdag 12 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.