Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

'Pas op met straling thuis'

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Dat mobieltjes straling afgeven, is wel bekend. Maar dat ook DECT telefoons dat doen, weten niet zoveel mensen, stelt DAG.nl. 

De digitale krant publiceerde op 27 december het volgende artikel:
Alhoewel heel veel mensen bezwaren hebben tegen GSM/UMTS zendmasten in hun omgeving, lopen ze vaak ook risico’s in hun eigen huis.'

Elektromagnetische velden
Het gaat dan om draadloze apparaten zoals mobieltjes, routers en DECT telefoons. Het Nationaal Platform Stralingsrisico’s roept op tot voorzichtigheid zolang het wetenschappelijk onduidelijk is wat de schadelijke effecten van deze elektromagnetische velden kunnen zijn. Maar ook steeds meer artsen verkondigen deze boodschap. Volgens het platform leiden ruim driehonderdduizend Nederlanders aan klachten veroorzaakt door deze straling.
 

Bewustzijn
De Nederlandse overheid hanteert de Europese blootstellingslimiet en acht een 'voorzichtigheidsprincipe' niet nodig. Onterecht, meent Alex Swinkels, woordvoerder van het genoemde Platform. Volgens hem geeft het Belgische ministerie van Volksgezondheid een brochure uit om mensen wegwijs te maken zolang er geen eenduidigheid is. In ons land wordt echter gedaan alsof er niks aan de hand is, puur om onrust te voorkomen. Dat is niet zo slim aangezien voorlichting juist onrust wegneemt, aldus Swinkels. Op basis van informatie kunnen mensen dan zelf beslissen of ze voorzichtig willen zijn of niet.

Dect-telefoons
Op de site milieuziektes.nl valt te lezen dat mensen vaak een eigen zendmast midden in de woonkamer hebben staan, namelijk de draadloze huistelefoon volgens het DECT/GAP principe. Hierbij is het niet zozeer de telefoonhoorn zelf die straling afgeeft, maar het basisstation, ofwel de houder waar de hoorn in gestoken wordt. Deze zendt volgens de website constant 24 uur per dag met 100 Hz gepulste signalen uit, of er nu gebeld wordt of niet.

Geactualiseerd: donderdag 4 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.