Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Protestsite Nederland Geen Afluisterstaat

Leestijd: 2 minuten

Vanaf maandag 9 september heeft de initiatiefgroep 'Nederland geen afluisterstaat' een website geopend op www.nederlandgeenafluisterstaat.nl.
Aanleiding voor dit initiatief zijn de afluisterplannen van de Europese Unie die voor alle lidstaten moeten gaan gelden.
Kern van het plan is om telecom- en internetbedrijven te verplichten alle zogeheten verkeersgegevens één tot twee jaar te bewaren. Verkeersgegevens zijn alle elektronische indicaties van een persoon wáár met een GSM is gebeld, naar wie is gebeld met GSM of vaste telefoon, wanneer dat is gebeurd, naar welke websites is gesurft en welke zoekwoorden in zoekprogramma's zijn ingetoetst. Op deze wijze wordt justitie in staat gesteld het (elektronische) gedragspatroon van alle burgers in de Europese Unie vast te leggen en op ieder willekeurig moment te controleren.

De initiatiefgroep 'Nederland Geen Afluisterstaat' roept alle geïnteresseerden op haar website te bezoeken en van daaruit de protestbrief aan minister Donner en de leden van de vaste kamercommissie van justitie te sturen. Dit moet dan wel snel gebeuren, want morgen bespreekt de vaste kamercommissie van Justitie en Binnenlandse Zaken de plannen van de Europese ministers. De Europese ministers vergaderen over deze plannen op 13 en 14 september in Denemarken.

'Nederland geen afluisterstaat' wijst er op dat internetproviders en telecommaatschappijen ernstige bezwaren maken tegen de rol die zij als archivaris van de politie moeten spelen. Veel van deze bedrijven voelen niets voor het schenden van de privacy van haar klanten.

Het comité 'Nederland geen afluisterstaat' is een initiatief van Bits of Freedom, de Socialistische Partij en diverse personen. Dit initiatief staat open voor elke andere organisatie die zich verzet tegen de bewaarplicht voor verkeersgegevens en ombouw van Nederland tot een 'surveillance society', zoals zij dat noemen in hun persbericht.
Geactualiseerd: dinsdag 10 september 2002
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.