Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Providers blokkeren nog steeds VoIP diensten

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Mobiele operators blokkeren nog steeds VoIP diensten als Skype op hun mobiele netwerk. De Europese Voice on the Net Coalition (VON Europe), met hierin onder meer Google, Skype-eigenaar Microsoft en Viber als leden, is een lobbyclub van VoIP-aanbieders. VON Europe heeft een inventarisatie van contractuele voorwaarden, netwerktests en incidentmeldingen verzameld waaruit blijkt dat het blokkeren, verbieden en belasten van VoIP diensten binnen heel Europa nog steeds plaatsvindt.

VoIPDe door de mobiele providers opgegeven reden van het blokkeren, is dat diensten die hier gebruik van maken veel dataverkeer zouden veroorzaken. Hiermee zouden bepaalde gebieden in Nederland de netwerken overbelast raken waardoor providers hun service niet meer kunnen waarborgen.

Het is waarschijnlijk dat er richtlijnen binnen de Telecomwet aangebracht gaan worden die het afknijpen en blokkeren van internetdiensten gaan verbieden. Webwereld heeft de Nederlandse operators om uitleg heeft gevraagd over het huidige beleid ten aanzien van netneutraliteit en VoIP.

Volgens KPN hebben de nieuwe duurdere abonnementen van KPN en Hi geen aanvullende voorwaarden ten aanzien van het gebruik van de VoIP diensten. Telfort, een volle dochter van KPN, geeft bij de Surf&mail-abonnementen aan dat deze niet zijn bedoeld voor VoIP of SMSoIP en dat tegen het gebruik hiervan maatregelen genomen kunnen worden. T-Mobile benoemt in de voorwaarden van haar nieuwe data abonnementen nergens het gebruik van VoIP-diensten. Inmiddels is door T-Mobile bevestigd dat het gebruik van Skype en WhatsApp is toegestaan. De verbruikte data wordt bij deze iSmart abonnementen verrekend met het tegoed uit de databundel. Bij Vodafone is VoIP alleen toegestaan op de in augustus geïntroduceerde Vodafone Bel+SMS+Web Smart abonnementen. Alle andere Vodafone abonnementen zijn wel geblokkeerd. Klanten kunnen hierbij Internet Bellen Blox aanschaffen om wel van VoIP gebruik te kunnen maken.

In de consternatie die rond het blokkeren van specifieke diensten in april van dit jaar ontstond, werd de dienst WhatsApp in één adem met Skype genoemd en als grote dataverbruiker bestempeld. Dit is vreemd, WhatsApp levert namenlijk bijna geen dataverkeer op. Een logischer reden is dat klanten van de mobiele providers die veel WhatsApp gebruiken hun sms-bundel niet opmaken, hierdoor niet over hun bundel heen gaan, wat vervolgens minder inkomsten uit bel- en sms verkeer aan de kant van de provider oplevert. Het belasten van deze diensten kan dan eigenlijk als een verkapte compensatie worden gezien.

En als alle mobiele providers straks de tarieven van de abonnementen hebben verhoogd? Kunnen alle data slurpende abonnees dan wel naar hartelust en zonder haperen Skypen en video streamen op de, volgens de providers, overbelaste netwerken?

Geactualiseerd: donderdag 30 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.