Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Roaming vanaf 1 juli goedkoper in EU

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Mobiel bellen, sms'en en internetten in de EU wordt vanaf 1 juli goedkoper. Consumenten kunnen deze zomer al profiteren van deze verlaagde  roamingtarieven. Dit heeft minister Verhagen woensdag in Brussel bekendgemaakt.

Verhagen is blij dat dit met alle lidstaten is besloten. 'Dit akkoord is een goed voorbeeld van wat Europa concreet doet voor consumenten in Nederland en daarbuiten’, aldus de minister.
 
Lagere prijzen voor bellen, sms'en én mobiel internetten
Voor bellen sms'en bestonden er al sinds 2008 maximumtarieven (zie onderstaande tabel). Die worden nu verder verlaagd. Nieuw is dat er vanaf deze zomer ook maximumtarieven gelden voor mobiel internetten. Gezinnen en zakenreizigers zullen hierdoor over de hele linie honderden euro’s kunnen besparen. In juli 2009 kostte het downloaden van data bij veel Europese mobiele aanbieders nog meer dan 4 euro per megabyte. Deze tarieven (xcl. btw) zullen deze zomer al omlaag gaan naar 70 cent per megabyte. In 2014 zullen de prijzen verder dalen naar maximaal nog slechts 20 cent per megabyte, een besparing van 90 procent ten opzichte van de meeste huidige tarieven.
 
Hoge rekeningen
Nieuw is ook dat consumenten vanaf deze zomer niet alleen binnen de EU maar ook daarbuiten moeten worden geïnformeerd over tarieven, en moet hun dataverbinding worden afgesloten als ze 50 euro (excl. btw) aan data hebben verbruikt. Consumenten hebben de mogelijkheid om voor een andere limiet te kiezen. Onverwachte rekeningen van duizenden euro’s na een bezoekje buiten de EU moeten daarmee verleden tijd worden.

Meer keuze voor consumenten
Vanaf 1 juli 2014 krijgen consumenten de mogelijkheid om voor roaming een andere aanbieder te kiezen dan de aanbieder bij wie ze in hun eigen land een contract hebben voor mobiele diensten. Een consument die op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Spanje kan speciaal voor de vakantie een aanbieder kiezen die roamen in Spanje het goedkoopst aanbiedt, met behoud van het eigen nummer en zonder daarvoor een nieuw toestel te hoeven aanschaffen.
 
In 2016 zal de Europese Commissie onderzoek uitvoeren om te bekijken of al deze maatregelen hebben geleid tot meer concurrentie en of de roamingprijzen inmiddels in de buurt liggen van nationale prijzen. Zo niet dan kan de Europese Commissie met nieuwe maatregelen komen zoals het verder verlagen van de prijzen.

Prijsontwikkeling roamingtarieven EU
In onderstaande tabel is goed te zien hoe de roamingprijzen binnen de Europese Unie in de loop der tijd steeds dichter bij de binnenlandse tarieven zijn komen te staan. Tarieven zijn excl. btw.

Roamingtarieven op Vakantiebellen.com (incl. btw)

Bron: Roaming goedkoper in Europa

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.