Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Simpel naar andere internetprovider

Leestijd: 3 minuten

Internetgebruikers moeten na de zomer zonder problemen kunnen overstappen naar een andere provider. Als dat dan nog niet mogelijk is, krijgen de aanbieders strenge regels opgelegd. Dit ultimatum stelt staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk, die in juni met de internetproviders over hun plannen spreekt.

De staatssecretaris vindt het ‘onacceptabel’ dat veel mensen dagen zonder internet zitten als zij van aanbieder veranderen. Het gaat om een derde van de overstappers. Nog eens 30 procent kampt met andere technische mankementen en een kwart heeft problemen met het opzeggen van zijn abonnement. Geregeld blijft de oude provider nog lange tijd rekeningen sturen.

Goede wil 
Overstapproblemen zijn niet zozeer het gevolg van onwil, maar eerder van het feit dat een overstap betekent dat verschillende partijen een groot aantal processtappen onderling moet regelen. Telecomwaakhond Opta licht het als volgt toe: De provider maakt gebruik van het netwerk van een DSL-aanbieder (partijen als KPN, Orange en Versatel/Tele2) of dat van een kabelexploitant. De DSL-aanbieders maken weer gebruik van het netwerk van KPN. Bij een overstap zijn er dus afspraken nodig op verschillende niveaus: tussen internetproviders onderling, tussen de provider en de DSL-aanbieder, tussen de DSL-aanbieders onderling en tussen de DSL-aanbieder en KPN als netwerkaanbieder. Vooral deze complexiteit leidt in de praktijk vaak tot problemen."

Sommige problemen worden echter ook veroorzaakt door de overstappers zélf, omdat zij niet de juiste stappen ondernemen. Internetten.nl biedt daarom gratis een handige Overstaphulp, waarmee u in 3 stappen veilig kunt overstappen en waardoor u hooguit een paar uur zonder internetverbinding zit. 

Al twee jaar onderhandelingen overstapproblematiek
Vanaf 2005 houden EZ en OPTA zich al bezig met de overstapproblematiek. Zij voerden gesprekken met onder andere KPN, het samenwerkingsverband van telecomaanbieders ACT en de brancheorganisatie van Nederlandse kabelbedrijven VECAI. Er wordt hard gewerkt om overstappen vlotter te laten verlopen, aldus FIST, een overlegplatform waarin providers als KPN, Orange, Tele2 en Tiscali samenwerken. De bedoeling is dat overstappers het in de toekomst nog maximaal twee uur zonder internet hoeven te stellen. 

Niet alle betrokkenen werken echter even hard mee volgens het Algemeen Dagblad. Zo zou KPN, dat als onderneming met veruit het grootste marktaandeel er belang bij heeft ‘oude’ klanten te behouden, de technische afhandeling wel iets vlotter mogen laten verlopen, meldt de krant. KPN is zich echter van geen kwaad bewust. ,,Wij houden ons netjes aan de regels. Er is geen sprake van dat wij traineren of de boel saboteren.’’

Doorbraak: Geschillencommissie internetaanbieders
Half februari meldde de consumentenbond een doorbraak: de start van een geschillencommissie voor internetaanbieders. Vanaf mei 2007, na ongeveer twee jaar onderhandelen, zo meldt OPTA, kunnen consumenten bij deze commissie terecht met hun klachten over hun internetaanbieder. Onder andere KPN, Orange, Tiscali, XS4ALL, Speedlinq en de kabelbedrijven @Home, UPC en Casema hebben zich bij de geschillencommissie aangesloten.

Staatssecretaris Heemskerk is er echter nog niet gerust op. Uit onderzoek van telecomwaakhond Opta blijkt dat veel mensen nog altijd niet durven overstappen, uit angst voor ‘gedoe’. Heemskerk: ,,Consumenten moeten weten waar ze terecht kunnen bij problemen. Uitval van internet moet tot een minimum beperkt.’’

Overstappen koud kunstje met Overstaphulp van Internetten.nl
Toch is overstappen naar een andere provider een koud kunstje met de Overstaphulp. Als u de 3 stappen goed doorloopt, zit u hooguit een paar uur zonder internetverbinding! 
Lees ook: Wisselen van breedbandprovider 

Wat zijn uw ervaringen? Laat het ons weten! We zijn vooral ook benieuwd naar positieve ervaringen. Plaats een reactie!

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie