Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Snelheid breedband fors gestegen

Leestijd: 2 minuten

De snelheid van breedbandverbindingen om op internet te gaan is het afgelopen jaar in Nederland fors gestegen. Zeker de helft van alle huishoudens in Nederland heeft een snelle verbinding via kabel of ADSL. Dat blijkt uit onderzoek van iPing Research dat hiervoor meer dan negentig miljoen metingen uitvoerde.

Zo steeg de gemiddelde snelheid voor het downloaden het afgelopen jaar van ruim 1,8 mbit/s naar bijna 3,2 mbit/s; een stijging van ruim 75 procent. De gemiddeld gemeten uploadsnelheid, handig voor eigen weblogs en het maken van filmpjes en dergelijke, is gestegen van 350 kbit/s naar 475 kbit/s; een stijging van ruim 35%. De stijging van de uploadsnelheid blijft dus aanzienlijk achter bij de stijging van de downloadsnelheid. Voor de meeste gebruikers is de uploadsnelheid ook minder van belang.

In de strijd om de klant bieden de providers steeds uitgebreidere pakketten aan. Naast de zogeheten triple play abonnementen (bellen + internet + tv) en het leveren van aanvullende diensten als spam- en virusfilters, hebben vrijwel alle providers ook de snelheden van hun abonnementen verder verhoogd. Een aantal verhoogde zelfs twee keer de snelheden binnen één jaar, zonder prijsverhogingen!

Het verhogen van snelheden is al enige tijd geleden begonnen. Bijvoorbeeld: de “light” abonnementen van KPN ADSL hadden eind 2003 nog een downloadsnelheid van 384 kbit/s. Begin 2005 was dat 1120 kbit/s. In januari 2006 was de snelheid van deze abonnementen verhoogd tot 3000 kbit/s. Dat is bijna een verachtvoudiging in 2 jaar tijd. Ook de kabelaars en andere ADSL aanbieders hebben diverse malen hun snelheden verhoogd.

De abonnementen die procentueel het sterkst gestegen zijn wat betreft downloadsnelheid zijn: @Home Budget (4,1 x sneller), Quicknet Medium en Large (3,5 x sneller), XS4ALL ADSL Start (2,7 xsneller), Het Net Voordeel/Instap Surfen, Planet Internet Economy en Direct ADSL Go (2,6 x sneller).

Met Nuria wordt de daadwerkelijk beschikbare snelheid gemeten, zoals bijvoorbeeld bij het downloaden van een bestand via Internet Explorer. Met name bij de instapabonnementen is een sterke verhoging van de gemeten snelheden te zien volgens de onderzoekers. Deze zijn veelal twee tot drie keer zo snel geworden wat betreft de downloadsnelheid.

Bij de snellere abonnementen is de verhoging minder duidelijk zichtbaar. Hier gaan technische beperkingen meespelen waardoor de werkelijk bruikbare snelheid minder sterk stijgt. Beperkingen zijn onder meer de afstand tussen aansluiting en wijkcentrale (signaalsterkte ADSL-verbinding neemt af), gebruik van verouderde ADSL-modems, een langzaam wireless netwerk en een langzame computer.

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie