Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Snelheid of prijs bepaalt keuze overstappen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Internetters die overstappen naar een andere type internetverbinding doen dit voornamelijk vanwege de hogere downloadsnelheid en een lagere prijs. Ziggo biedt de beste verhouding tussen daadwerkelijke en aangeboden snelheid. Dit en meer blijkt uit recente onderzoeken van Dialogic en Telecompaper. Lees hier enkele opmerkelijke uitkomsten.

Downloadsnelheid en prijs meest belangrijk
Bijna de helft (43%) van de overstappers vindt de downloadsnelheid het meest belangrijk. Ruim een derde (38%) let allereerst op de prijs. Dit blijkt uit de vijfde editie van het onderzoek `Breedband en de Gebruiker' (pdf) van Dialogic. 

Het onderzoeksbureau bracht in opdracht van o.a. het Ministerie van OCW in kaart wat de `gemiddelde' Nederlandse breedbandgebruiker anno 2010 online doet en hoe dit gedrag is veranderd in de afgelopen tien jaar. 

Meer dan 9 van de 10 internetgebruikers surft dagelijks en 8 van de 10  meermaals per dag. Daarmee is internet niet meer weg te denken uit de samenleving. 

Opmerkelijk is dat bijna eenderde deel van de ondervraagden niet weet wat de snelheid van hun internetverbinding is. Aangenomen wordt dat deze groep voornamelijk kijkt naar de prijs en de verbinding zoals deze wordt aangeboden.

Gemiddelde downloadsnelheid > 10 Mbps
Wie snelheid het belangrijkste criterium vindt, kan het beste kiezen voor glasvezel of internet via de kabel. Dit blijkt uit het rapport Dutch Broadband Speeds Q1 2010 van Telecompaper i.s.m. iPingTest. 

In het eerste kwartaal van 2010 had 75 procent van alle breedbandinternetgebruikers een aansluiting met een gemiddelde geboden downloadsnelheid van 6 Mbps. Het aantal verbindingen met een gemiddelde snelheid tot 1,5 Mbps daalde tot 0,3 procent, nu ADSL providers hun basispakketten allemaal hebben geupgradet naar 3 Mbps of meer.

Glasvezel (FTTH) is het snelst  met een gemiddelde download van 34,6 Mbps, gevolgd door internet via de kabel: UPC (20,8 Mbps) en Ziggo (16 Mbps). Ziggo zou de beste verhouding tussen daadwerkelijke en aangeboden snelheid bieden. Beide kabelaanbieders hebben Eurodocsis 3.0 doorgevoerd in hun internetaanbod, waarmee snelheden tot 120 Mbps worden aangeboden.

Ook blijkt dat de gemiddelde daadwerkelijke downloadsnelheid van Nederlandse breedband  internetverbindingen nu gemiddeld al boven de 10 Mbps ligt!

Prijssnelheidstest
Wat vindt u het belangrijkst bij de keus voor een internetabonnement: de downloadsnelheid of de prijs? Zijn beide even belangrijk en zoekt u een abonnement met de beste prijs/kwaliteit (snelheid) verhouding, maak dan gebruik van de resultaten van onze Prijssnelheidstest i.s.m. iPingTest.

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.