T-Mobile verwijt overheid beleid mobiel internet
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
T-Mobile is met de verworven licentie in de vandaag afgeronde 2,6 GHz veiling voorbereid op LTE, de technische opvolger voor mobiel breedband via 3G. De operator verwierf een licentie voor 10 MHz gepaard spectrum waarvoor een bedrag betaald werd van 109.000 euro.
'Het verloop van de 2,6 GHz veiling geeft pijnlijk de gevolgen aan van een ontbrekende samenhang in het frequentiebeleid. Er is nu een zeer inefficiënte verdeling, waarbij zelfs een deel ongebruikt bij de overheid blijft', zegt T-Mobile in haar persbericht.
Algemeen directeur Bart Weijermars : "Met het verwerven van een licentie op de 2,6 GHz band kunnen we een eerste stap maken naar de eerste fase van LTE, de volgende generatie mobiel breedband internet. In Duitsland en Oostenrijk heeft T-Mobile al succesvolle LTE-proefprojecten lopen. De verworven frequenties bieden echter ten dele zekerheid voor de toekomst. De discussies, vertragingen en uiteindelijk geringe belangstelling rondom de 2,6 GHz veiling tonen aan dat de overheid de volgende uitgiftes beter moet organiseren.
De overheid zorgt nu, door iedere frequentieband los van elkaar uit te geven, voor onnodige inefficiënte kunstmatige schaarste terwijl de uitgifte en gebruik van verschillende frequentiebanden juist nauw met elkaar samenhangen. De overheid moet zich meer realiseren dat mobiele netwerken een onderdeel zijn van de vitale infrastructuur met maatschappelijke en economische waarde. Het ontbreken van duidelijk beleid heeft een negatieve invloed op investeringsbereidheid en technologische innovatie. Dit komt de ontwikkeling en continuïteit van mobiele breedbanddiensten aan bestaande en toekomstige klanten niet ten goede”.
Op zeer korte termijn, in 2011, is ook de vernieuwing van de GSM frequenties aan de orde. Om als bedrijf beslissingen te kunnen nemen over grote investeringen is het noodzaak dat de overheid voor het einde van het jaar helderheid en zekerheid geeft, meent T-Mobile. 'Voor de GSM verlenging is er nog steeds geen passend beleid opgesteld. Het verloop van de 2,6 GHz veiling bewijst dat een samenhangend spectrumbeleid cruciaal is. Hierbij dient niet alleen te worden gekeken naar eventuele nieuwe toetreders maar ook expliciet naar de belangen van de huidige partijen in het kader van continuïteit van de bestaande dienstverlening.'
Vergelijk: Mobiel Internet

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...
-
Bij deze provider kijk je het voordeligst naar ESPN
17 aug ESPN Compleet zit bij Online.nl en Freedom bij het TV pakket inbegrepen. Hoeveel betaal je bij ander...