Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Tarief thuiskopieheffing verlaagd

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

We hoeven minder heffing te betalen voor thuis kopieën. Per 1 januari zijn de tarieven 30 procent gedaald en er geldt slechts één tarief per voorwerp. Betaalde je voorheen méér als je smartphone meer opslagcapaciteit had, nu is dat onderscheid verdwenen. Wel geldt voortaan een thuiskopieheffing voor e-readers. Welke tarieven worden berekend als je een nieuwe telefoon, pc of tablet koopt?

Waarom thuiskopieheffing?

De thuiskopieheffing werd in 2003 in het leven geroepen om auteurs en artiesten te compenseren voor het kopiëren van muziek en films. Door een uitspraak van het EU Hof van Justitie in april van afgelopen jaar werd duidelijk dat kopieën uit illegale bron niet onder deze regeling vallen. Op verzoek van staatssecretaris Teeven heeft de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding(SONT) zich opnieuw over de thuiskopietarieven gebogen. Op basis van het advies is de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) per 1 januari 2015 aangepast.

Hoogte thuiskopieheffing

De tarieven worden € 3,50 voor desktop pc’s, notebooks, smartphones, telefoons met mp-3 speler, tablets, hdd recorders en settopboxen met harde schijf. Portable audio-/videospelers krijgen een
heffing van € 1,40 en € 0,70 voor externe hdd-drives en e-readers. Tenslotte wordt het tarief € 0,02 voor een CD-r en DVD-r . Al deze bedragen zijn exclusief btw. De Nederlandse tarieven liggen aan de onderkant van de tarieven in de ons omringende landen.

Producten Heffing incl. btw
 CD-r 
 DVD
 € 0,02
 E-reader
 Externe HDD-drive
 € 0,85
 Portable audio-/videospeler  € 1,69
 HDD recorder
 Smartphone/telefoon met  MP3-functie
 Tablet
 Desktop PC-notebook/server/mediacenter
 Settopbox met harde schijf
 € 4,24


In de Toestelwijzer op Bellen.com wordt de thuiskopieheffing niet meegenomen in de berekening. Klik je op 'bekijk' dan zie je de thuiskopieheffing in de bestelstraat van de providers, uiteraard inclusief btw.

Met de Thuiskopieregeling blijft de mogelijkheid bestaan om voor jezelf een kopie te maken van een legaal exemplaar van een film, E-book of een liedje zonder daarvoor toestemming te hoeven vragen aan de maker.

Geactualiseerd: maandag 12 januari 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.