Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Tele2, Ziggo en Het Net beste internetbellen providers

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Tele2 is de beste provider op het gebied van internetbellen, gevolgd door Ziggo en Het Net. Dit blijkt uit een grootscheepse meting uitgevoerd door  iPing Research. Het onderzoeksbureau voerde de test uit omdat het Algemeen Dagblad graag een artikel wilde schrijven over de kwaliteit van internettelefonie.

Grote verschillen 
Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is gedaan en dat duidelijk wordt welke verschillen er tussen providers bestaan. De grootste tien zogeheten VoIP-providers werden getest: Alice, Het Net, KPN, Online, Scarlet, Tele2, Telfort, UPC, XS4ALL en Ziggo. Acht hiervan scoorden een 7 of hoger, met als top drie Tele2, Ziggo en het Net. Onderaan sluit Alice de lijst af, terwijl de voorlaatste plaats is weggelegd voor Telfort. Bij deze twee providers komt een relatief groot aantal gesprekken niet tot stand. De kwaliteit van de gesprekken laat het meest te wensen over bij Scarlet. Alice laat haar klanten het langste wachten voordat er een verbinding is.

Gelukt gesprek: zwaarste criterium
In de eerste plaats werd gekeken of het gesprek tot stand kwam. Onderzoeker Lex Orie: ,,Voor bellen over het vaste net geldt een 100% betrouwbaarheid. Het is ook het zwaarste criterium. Stel je zit in nood, belt 112 en je krijgt alleen maar een dode lijn. Dat kan letterlijk levensbedreigend zijn.'' Alice doet het op dit punt het minst goed. Op de 803 gesprekken die via deze provider werden gevoerd, bleef de lijn 11 keer doodstil. Ter vergelijking: bij de 1439 contacten met Ziggo gebeurde dat slechts één keer.

Vervolgens keek iPing hoe lang het duurde voordat de verbinding tot stand kwam. Tussen de snelste (Tele2, gemiddeld 4 seconden) en de langzaamste provider (Alice, gemiddeld 5,8 seconden) zat een verschil van bijna 2 seconden. Dat lijkt niet veel, maar voor iemand die veel telefoneert kan dat toch een bron van ergernis worden volgens de onderzoekers. 

Tarieven vergelijken
Naar schatting maken ruim 3 van de 7,2 miljoen huishoudens in Nederland gebruik van telefoneren via internet. Hét grote voordeel: in vergelijking met bellen via het vaste net zijn de kosten verwaarloosbaar. Het AD heeft geen tarieven vergeleken. Wie hiervoor de Belwijzer Internet + Bellen op Bellen.com of de TOP 5 Internet+Bellen op Internetten.nl raadpleegt, kan zien dat Tele2, Ziggo en Het Net (na UPC en Scarlet) momenteel de goedkoopste providers zijn.

Geactualiseerd: donderdag 23 januari 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.