Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Telecombedrijven gewaarschuwd over netneutraliteit

Leestijd: 2 minuten

ACM-logo.jpgACM waarschuwt telecombedrijven dat ze de nieuwe Europese regels rondom netneutraliteit goed moeten toepassen. De waakhond ziet aanbiedingen die in strijd zijn met de nieuwe Europese netneutraliteitsregels.

Netneutraliteitsregels

De waarschuwing van ACM gaat vooral over twee regels die gelden sinds 30 april 2016. De eerste is dat klanten zelf mogen kiezen via welk apparaat zij het internet op gaan. En de tweede is dat aanbieders niet zelf aan de kwaliteit van bijvoorbeeld een videostream mogen sleutelen.  

1. Klanten van telecombedrijven mogen zelf kiezen via welk apparaat zij de internettoegangsdienst gebruiken

Klanten mogen zelf kiezen of ze bijvoorbeeld met hun smart phone, tablet of laptop gebruik maken van een internettoegangsdienst. Ook mogen zij tetheren. Dit is je smartphone gebruiken om andere apparaten met het internet te verbinden. Een telecombedrijf mag overigens wel bepalen dat klanten alleen apparaten gebruiken die voldoen aan de Europese technische voorschriften.

2. De aanbieder van de internettoegangsdiensten mag niet aan video-verkeer sleutelen

De Europese netneutraliteitsregels omschrijven duidelijk hoe een telecomaanbieder zogenaamde redelijke verkeersbeheersmaatregelen kan nemen. Het aanpassen van videoverkeer, via bijvoorbeeld YouTube, Netflix en NPO, valt niet onder deze maatregelen. Dit mag alleen in uitzonderlijke gevallen gebeuren.

Neutraliteitsverordening

Sinds 30 april 2016 gelden er nieuwe netneutraliteitsregels. Er wordt nog druk gewerkt aan de invoering van deze regels. In de Eerste Kamer ligt het wetsvoorstel waarmee de ACM bevoegdheid krijgt om toezicht te houden op de Verordening in Nederland. Voor 30 augustus worden op Europees niveau voorschriften vastgesteld. Hierin wordt uitgewerkt hoe de Europese toezichthouders de Verordening zullen gaan toepassen.

Geactualiseerd: donderdag 14 juli 2016
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.