Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Telecomjaar 2017 tegen het licht

door Els Werkman Leestijd: 4 minuten

Zo aan het begin van het nieuwe jaar, tijdens de naweeën van de donkere dagen rond de Kerst, is het tijd voor een terugblik. Vooral omdat in 2017 het mobiele telecomlandschap voorgoed veranderd is. En nee, niet door de komst van de iPhone X. Voor de mensen die niet gaan wintersporten (of als je al terug bent) hebben we de zaken op een rijtje gezet.

jaars-overzicht-telecom-groot.jpg

Gemiddeld verbruik Belwijzer

Op Bellen.com passen we elk kwartaal het gemiddelde verbruik van de Belwijzer gebruiker aan. In de eerste week van 2017 gingen we naar 'de gigabyte'. Het gemiddelde verbruik was aan het eind van 2016 nog 100 min - 15 sms en 900 MB. 2017 begon met 100 min - 10 sms en 1000 MB. Opvallender is het einde van 2017, nog steeds sturen we 10 sms'jes per maand, het internetverbruik steeg met maar liefst 500 MB en ging naar 1500 MB. Ook het gemiddeld aantal minuten ging omhoog. Dit laatste lijkt verrassend, maar dit valt te wijten aan het feit dat veel mensen onbeperkt mogen bellen en dat dan ook doen. We eindigen het jaar met 120 minuten - 10 sms - 1500 MB.

Belangrijkste zaken

 1. Invoering Wft - 'Geld lenen kost geld' doet zijn intrede op de mobiele markt. Als je een toestel, duurder dan 250 euro, op afbetaling koopt, krijg je te maken met de BKR. Dit hoeft niet per definitie negatief te zijn, dit wordt echter wel zo ervaren. Vrijwel alle shops hebben daarom eieren voor hun geld gekozen, het merendeel van de aanbiedingen houdt hier rekening mee. Consumenten gebruiken hun oude toestel langer of kopen een losse telefoon. We zien ook een grote groei in het aantal refurbished toestellen. Dit zijn gebruikte toestellen die helemaal opgeknapt zijn en dus zo goed als nieuw zijn, terwijl de prijs een stuk lager ligt dan een nieuw toestel. Opvallend is de toename van het aantal sim only contracten, veel mensen kiezen voor een abonnement zonder dat er een toestel bij geleverd wordt. Deze trend was al ingezet, in 2017 nam dit een hoge vluchnieuwsbief-roamingtarieven-eu.jpgt.
 2. Roam like at home - De grenzen binnen de EU zijn weggevallen, geen gedoe meer met buitenlandbundels en onverwacht hoge rekeningen. Je mag jouw Nederlandse tegoed ook in de andere EU lidstaten gebruiken. Hier is jarenlang naar toe gewerkt, de introductie was eigenlijk supersaai, want naadloos. Het enige krakeel is ontstaan omdat bellen NAAR het buitenland vanuit Nederland buiten deze regeling valt. Dat bleken veel mensen niet begrepen te hebben.
 3. Internetverbruik blijft stijgen, de bundelgrootte neemt toe, de prijs per MB neemt af. Bijna alle bestaande bundels worden met enkele gigabytes opgehoogd. Zo wordt 4 GB ->,
  5 GB en 8 GB -> 10 GB bij Tele2, terwijl Telfort van 3 GB naar 5 GB gaat etc. Vodafone doet iets soortgelijks. Simyo introduceert een 8 GB bundel, Youfone 10 GB en KPN gaat daar fors overheen: 50 GB! Dit kan zelfs 100 GB worden als je KPN Compleet gebruikt. Tele2 is een van de partijen die de prijzen voor de MB-bundels heeft verlaagd. Tegengas? We zien dat er abonnementen geintroduceerd worden zonder internet, zou dit een nieuwe trend zijn? Ingezet door Ben aan het einde van 2017. In de Belwijzer kun je zien wat er momenteel te verkrijgen is.

Andere opvallende zaken in 2017

 • Prijzenoorlog: T-Mobile en (en later) Tele2 komen met Unlimited abonnementen. Er is een maximum van 5 GB per dag, je mag dat gratis onbeperkt ophogen (met 1 GB per keer).wat-is-4G.jpg
 • Aansluitkosten gaan een rol spelen. Je kreeg jaren lang grote korting of er werden helemaal geen aansluitkosten in rekening gebracht. Maar aan het eind van 2017 betaal je bij vrijwel elke partij € 14,95 of meer. Hollandsnieuwe begint, je betaalt daar sinds januari 2017 € 15 (was € 10). Vodafone begint een actie 'geen aansluitkosten en stopt daar ook weer mee. Hetzelfde geldt voor Ben en Youfone (en de kosten gaan daar van € 9,95 naar € 14,95). Bij Simpel gaan de aansluitkosten van € 20 naar € 25. Uitzonderingen op dit moment: de Go abonnementen bij T-Mobile en de abonnementen van Robin Mobile.
 • Gevolg van 'Geld lenen kost geld': de (web)winkel Coolblue stopt met verkoop combinatie toestel op afbetaling en abonnement.
 • Winkels/webshops Phone House, Typhone, GSMeasy en Castle vragen faillissement aan. Een aantal Phone House winkels blijft geopend.
 • Langzamerhand verdwijnen de speciale BlackBerry bundels. Was je waarschijnlijk ook vergeten, om de BB goed te kunnen gebruiken had je servicebundels nodig.
 • Hollandsnieuwe levert (eindelijk) 4G als (gratis) additionele bundel, bij Simpel, Simyo en Youfone wordt 4G snelheid de nieuwe standaard. 
 • Ziggo Mobiel - stopt  in april met de verkoop mobiele abonnementen. De Ziggo Mobiel klanten worden eind 2017 overgezet naar Vodafone.
 • T-Mobile wint een zaak over het streamen van muziek. Je mag nu met de bundel Datavrije Muziek, zonder dat het je MB's kost, luisteren naar de muziekstreamdiensten waar T-Mobile een afspraak mee heeft.
Geactualiseerd: vrijdag 5 januari 2018

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.