Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Telecomplan Kroes

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Grensoverschrijdende mobiele gesprekken mogen maximaal 19 cent per minuut kosten. De kosten voor bellen met de vaste telefoon naar andere Europese landen worden gelijk aan bellen binnen Nederland. Roaming wordt niet afgeschaft, maar u krijgt roamingvrijheid. IP-tolwegen mogen, náást netneutraliteit. Dat is in grote lijnen het telecomplan van Neelie Kroes. Wat houdt het verder in?

'Connected Continent'
Uitvoering van het plan betekent de grootste hervorming voor de telecom- en internetmarkt in 26 jaar, met enorme gevolgen voor telco’s, consumenten, websites en providers. Lees de speech van Neelie Kroes. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste punten volgens diverse media waaronder Computerworld. 

1. Roamingvrijheid
 
Kroes heeft de eerder voorgestelde roamingplafonds geschrapt, maar daarvoor is een ander plan gekomen: roamingvrijheid voor consumenten.

Telecombedrijven krijgen de keus: of ze schaffen roaming helemaal af, zodat hun klanten in heel Europa volgens hun normale bundel kunnen bellen en internetten. Of ze geven klanten de mogelijkheid om in het buitenland zelf een lokale provider te kiezen die scherpere internationale tarieven heeft dan hun eigen operator. Die keus moet soepel gaan, zonder de aanschaf van een aparte simkaart.

De Europese Commissie stelt nog wel een plafond voor grensoverschrijdende mobiele gesprekken binnen Europa; een maximum van 19 cent per minuut. Nu is dat nog 24 eurocent. Kosten voor internationaal bellen met de vaste telefoon zullen niet meer dan de normale binnenlandse tarieven mogen bedragen. Met de verschillende opties is nog niet duidelijk welke kant de markt voor roaming en internationaal bellen heen zal gaan.

2. Netneutraliteit

Netneutraliteit is een zeer heet hangijzer en de versie in het plan is zeer beperkt. In de ogen van de Consumentenbond schiet het voorstel tekort. Het actief blokkeren of afknijpen van sites of IP-diensten door providers wordt verboden, maar positieve discriminatie van IP-verkeer mag wel. Voorop staat de vrijheid van internetproviders om per contract bepaalde websites, diensten of content voor te trekken. 

Critici vrezen dat providers hiermee te veel macht krijgen. Daarmee komt de vrijheid van informatie, de concurrentie op het internet en innovatie door kleine startups in gevaar, stelt Computerworld.

3. IP-blokkades zonder rechter

Op het laatste moment is er ook een clausule aan toegevoegd, zodat IP-blokkades ook mogelijk worden zonder tussenkomst van de rechter. Politie, Justitie of isp's kunnen zelf sites of content gaan blokkeren “om ernstige misdaad te voorkomen of tegen te gaan”. Alle lidstaten zullen hier precies aan moeten voldoen. Als het plan zo doorgaat staat daarmee de Nederlandse netneutraliteit op de helling. 

4. Transparantie internetsnelheden en overstappen 

De Europese Commissie eist van internetaanbieders meer transparantie over snelheden van breedband internet en consumenten mogen hun contract opzeggen wanneer een aanbieder z'n beloftes over snelheid niet waarmaakt. Contracten moeten duidelijk en leesbaar zijn.

Daarnaast moeten internetaanbieders e-mailberichten doorsturen naar een nieuw mailadres als consumenten wisselen van provider. Hiermee wordt een belangrijke drempel voor consumenten om over te stappen naar een andere provider, weggehaald.

Geactualiseerd: woensdag 27 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.