Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Tips voor dataverbruik bij mobiel internet

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Hoe hou je de hoogte van je telefoonrekening binnen de perken? Kassa besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan dataverbruik bij mobiel internet. Ook de Consumentenbond geeft goede adviezen om dataverbruik in de hand te houden. Volg je de hieronder gegeven tips op, dan verbruik je aanzienlijk minder data zonder je internetgedrag al teveel aan te passen.

 - Maak zoveel mogelijk gebruik van WiFi. Dan gebruik je namelijk geen data uit je bundel. Let op: ook al denk je (bijvoorbeeld thuis of op je werk) op WiFi te internetten, het kan zijn dat het signaal zo zwak is dat je automatisch overgaat op het netwerk. 

Het is altijd slim om je eigen draadloze netwerk te gebruiken wanneer je thuis bent. In het buitenland zoek je als het even kan naar een camping, hotel of appartement met (gratis) WiFi. Lees meer over mobiel internet en bellen over de grens op Vakantiebellen.com.

- Maak gebruik van WiFi hotspots van de providers. Onder andere KPN en T-Mobile bieden die aan. Het is afhankelijk van je type abonnement of gebruik van deze hotspots gratis is. Met de HotSpot Finder van T-Mobile kun je gratis profiteren van duizenden hotspots die de provider biedt.

- Kies bij mobiel internetten voor de mobiele versie van websites als dat mogelijk is. Het adres begint dan vaak met m., mob. of mobiel. Deze kosten minder data dan de normale sites.

- Maak geen gebruik van mobiel internet voordat je abonnement is ingegaan. Hiervoor rekent de provider vaak buitenbundeltarieven. De kosten zijn dan relatief hoog en komen bovenop je vaste maandbedrag.

- Schakel automatische synchronisatie op de achtergrond uit en stel in dat applicaties geen data op de achtergrond mogen downloaden.

- Gebruik een datateller-app om je datagebruik bij mobiel internet in de gaten te houden.

- Als je zeker wilt weten dat je smartphone geen data gebruikt, schakel dan mobiele data uit in de instellingen.

- Log in op de website van je provider om inzicht te krijgen in je datagebruik.

- Verklein foto's als je deze verstuurt. Het is gelukkig niet moeilijk om foto's te comprimeren. Door dit te doen help je niet alleen jezelf, maar ook de ontvanger van je bericht.

- Ben je het oneens met de hoogte van de factuur of vind je dat de provider onvoldoende aannemelijk maakt dat jij de data hebt verbruikt, stap dan naar de geschillencommissie en maak bezwaar. Ook kun je je klacht melden bij Consuwijzer.

- Het gebruik van locatiegebaseerde diensten, zoals Google Maps, kan veel data verbruiken. Daarom is het beter locatiebepaling (GPS) uit te zetten in je telefoon en alleen in te schakelen wanneer nodig.

- Als je zeker weet geen mobiele data te gaan gebruiken, laat het gebruik van internet dan blokkeren door je provider. Vraag dit bijvoorbeeld aan per e-mail of via Facebook, zodat je achteraf aan kunt tonen dat je een dergelijk verzoek gedaan hebt.

- Koop een buitenlandse prepaid simkaart: de meeste buitenlandse providers bieden tegenwoordig goedkoop mobiel internet aan. Een prepaid simkaart voor mobiel internet schaf je aan in een lokale winkel en kan je honderden euro's schelen! 

- Je kunt ook overwegen om een abonnement af te sluiten bij Boingo, waarmee je wereldwijd van meer dan 325.000 hotspots gebruik kan maken. Een Boingo Mobile maandabonnement kost $7,95 per maand. Het is natuurlijk ook mogelijk om in het buitenland 'ouderwets te sms'en' in plaats van whatsappen. Binnen Europa kost een sms'je nog maar 11 cent per bericht.

Of nog beter: Schakel dataroaming uit in het buitenland. Zo kun je voorkomen dat je ongemerkt data gebruikt in het buitenland.

Geactualiseerd: woensdag 27 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.