Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Tiscali en 12move verhogen inbeltarieven met 22%

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Vier maanden geleden schreven we dat de zogenaamde gratis providers (providers zonder abonnementskosten) langzamerhand bijna allemaal overgestapt zijn op de speciale 06760-inbelnummers. Ondanks de voorgespiegelde kortingspercentages op de telefoontikken, betekende deze wijziging van inbelnummers voor de consument in veel gevallen een tariefsverhoging, omdat deze nummers niet als voordeelnummer ingesteld kunnen worden.

Was de eerste stap voor de 'gratis' providers iedereen zover te krijgen dat men overging op de nieuwe inbelnummers, de tweede stap was de introductie van nieuwe betaalde abonnementen. Toen langzamerhand alle inbel-internetters op de nieuwe 06760 nummers waren overgeschakeld, hebben Freeler, Wanadoo en Zonnet de inbeltarieven fors verhoogd, terwijl Het Net zelfs de gratis abonnementen afschafte en verving door betaalde pakketten.

Net als vier maanden geleden kan nog steeds voor 24 gratis abonnementen gekozen worden, maar per 15 oktober aanstaande verhogen Tiscali en 12move de inbeltarieven fors! Tiscali Gratis is dan nog weliswaar een gratis abonnement, maar wanneer men overdag inbelt, betaalt men 3,08 eurocent per minuut, terwijl het starttarief 4,14 cent bedraagt. Nu kost het inbellen tijdens de piekuren 2,52 met een starttarief van 3,72 (= 10% korting op KPN's lokale beltarief). Het daltarief is verhoogd van 1,35 naar 1,65; in het weekend en 's nachts moet 1,10 in plaats van 0,90 eurocent betaald worden per minuut. De minuutprijzen zijn dus met ruim 22 procent verhoogd! Voor alle gebruikers van 12move (onderdeel van het Tiscali concern) vinden precies dezelfde verhogingen plaats.

Voor diegenen die nog steeds niet van hun internettikken af zijn, omdat ze niet in de gelegenheid zijn om van ADSL of kabelinternet gebruik te maken, biedt de Internetwijzer uitkomst. Na het beantwoorden van 5 korte vragen betreffende het internetgedrag (vrnl. qua tijd), wordt supersnel berekend wat men per maand kwijt is aan abonnements- en/of inbelkosten. De goedkoopste "abonnementsvormen" verschijnen bovenaan en onderling kunnen ook nog maximaal 5 pakketten worden vergeleken op verschillende specificaties, zoals aantal e-mailboxen, ruimte homepage, kosten telefonische helpdesk etc. Deze zaken kunnen voor sommigen, ondanks hogere maandelijkse kosten toch van doorslaggevende betekenis zijn om voor een bepaald pakket te kiezen. Met name de "internetten voor een vast bedrag per maand" pakketten van bijv. Wanadoo (met Smartpack15 en Smartpack30) en OneTel.Net (met haar Surf Pakketten) komen vrij vaak als goedkoopste uit de bus. Er zijn ook nog steeds gratis providers die een flinke korting geven op de inbeltarieven, zoals Pretium Telecom, KPN Direct Internet en EduTel.

Men kan de inbeltarieven van de providers vergelijken op de Telefoonkosten internet pagina van Internetten.nl.

Voor de voordeligste keuze kan men echter het snelst de Internetwijzer raadplegen en de proef op de som nemen welke plaats op de ranglijst de 'gratis' providers innemen. Het zou best eens kunnen zijn dat u met uw internetgedrag duurder uit bent met een gratis dan met een betaald abonnement!

Geactualiseerd: woensdag 19 juli 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.