Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

UPC moet gegevens aan Brein geven

Leestijd: 2 minuten

UPC moet naam en adres van een klant afstaan aan de Stichting Brein. Dat heeft de rechtbank donderdag in kort geding bepaald.

De betreffende klant is een internetpiraat. Hij zou zich op grote schaal schuldig gemaakt hebben aan het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De voorzieningenrechter heeft nu bepaald dat UPC de gegevens van de klant moet verstrekken. Mocht het kabelbedrijf niet meewerken, dan moet het duizend euro boete per dag betalen. Volgens Brein heeft de abonnee via internetpagina Dikkedonder.nl illegaal bestanden op internet aangeboden. De stichting wil daarvoor van de internetpiraat een schadevergoeding. Verder zal Brein meer zaken starten tegen providers om aan naw-gegevens (naam-adres-woonplaats) te komen.

Het betekent een belangrijke overwinning van Brein, dat al tijden tracht naw-gegevens van uploaders via providers te verkrijgen. Vorig jaar juli daagde Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) vijf internetproviders  om dezelfde reden. Toen bepaalden zowel de rechtbank in Leeuwarden als het gerechtshof in Amsterdam dat gegevens niet geleverd hoeven te worden. Het zou een onrechtmatige inbreuk op de privacy betekenen. Voor de Amsterdamse kortgedingrechter was dat deze keer geen probleem.

Brein had het kort geding aangespannen om drie namen van internetpiraten te krijgen. Twee weken geleden heeft UPC al de gegevens van twee van die abonnees aan de advocaat van Brein doorgegeven. Van de derde klant, 'Muzan', zouden volgens UPC geen gegevens beschikbaar zijn. Volgens de rechtbank is aangetoond dat dat niet klopt.

UPC kondigde vorige week op haar beurt aan een kort geding voor te bereiden tegen Brein. De kabelaar vindt dat Brein niet gerechtigd is om de twee chello-abonnees aan te pakken op basis van informatie die UPC verstrekt heeft tijdens het kort geding.

De stichting Brein heeft als doel het illegaal uploaden van muziek, films en software tegen te gaan. Het downloaden van muziek is in Nederland niet bij wet verboden; het aanbieden van muziek zonder toestemming wel. Brein wil gebruikers aanpakken, maar heeft daarvoor gegevens nodig van de providers.
Bron: Novum

Geactualiseerd: vrijdag 29 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie