Vier op de tien Europeanen heeft 3-in-1 pakket
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Vier van de tien Europese huishoudens kopen internet, telefonie en televisie bij één aanbieder. Dat blijkt uit een nieuwe Eurobarometer van de Europese Unie. Het onderzoek is in februari uitgevoerd onder 27.000 huishoudens en moet inzicht geven in de afname en kwaliteit van geleverde telecomdiensten.
Gebundelde diensten
Uit het onderzoek blijkt ondermeer dat 42% van de huishoudens een abonnement heeft op 'gebundelde' diensten. De meerderheid van alle internettoegang en de helft van de vaste telefoniediensten maakt onderdeel uit van dergelijke pakketdiensten.
Gemak en één factuur
Het gemak van één aanbieder en één factuur wordt als voornaamste voordeel van een alles-in-1 pakket gezien. 41% van de huishoudens vindt dat het voornaamste voordeel van dergelijke pakketten
Goedkoper dan losse abonnementen
Een derde van de ondervraagden gelooft dat een gebundelde dienst goedkoper is dan een gescheiden betaling voor elke dienst afzonderlijk. Dat betekent dus dat de meerderheid niet weet dat je bij 3 losse contracten voor internet, telefonie en tv aanmerkelijk duurder uit bent.
In ons land is het mogelijk op jaarbasis enkele honderden euro's goedkoper uit te zijn door over te stappen op triple play (internet, telefonie en tv bij één aanbieder). Gemiddeld kosten 3 losse contracten circa 61 euro per maand, terwijl het goedkoopste alles-in-1 pakket slechts 40 euro kost.
Dit blijkt uit Totaalwijzer.nl, de onafhankelijke vergelijkingssite voor 3-in-1 pakketten. De TOP 5 goedkoopste totaalpakketten bestaat momenteel uit abonnementen van Tele2, KPN, Canaldigitaal, UPC en Ziggo.
Overbodige diensten en gebrek aan transparantie
De aangeboden pakketten bevatten overbodige diensten vindt 16% van de ondervraagde huishoudens. En nog eens 10% maakt zich bezorgd over het gebrek aan transparantie en duidelijkheid met betrekking tot de kosten van en voorwaarden voor elke dienst.
Overstappen
Zes van de tien huishoudens zeggen dat zij nooit hebben overwogen om van dienstverlener te veranderen. 77% van de huishoudens verklaart "inert" te zijn, wat inhoudt dat die huishoudens nooit hun bundel zouden veranderen. 12% van de huishoudens kan beschouwd worden als "actieve switchers" en nog eens 12% verklaart graag van dienstverlener te willen veranderen, maar om één of andere reden daarvoor terug te schrikken.
Overstapdrempels
Tot de belemmeringen om van provider te veranderen behoren de angst om de diensten tijdelijk te verliezen en het risico om tijdens het overstappen voor meer dan één provider te moeten betalen. Ook het gebrek aan duidelijkheid betreffende de stappen die moeten worden gezet om van aanbieder te veranderen, wordt als overstapdrempel ervaren.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Grote internetproviders verhogen de prijzen: hoe kun je alsnog geld besparen?
8 jun Door de inflatie en de energiekosten gaan ook de prijzen van internet en televisie omhoog. Wij legge...
-
Hoge inflatie? Tips waarmee je makkelijk bespaart op internet, tv en bellen
1 feb Met een torenhoge inflatie is het slim je abonnement voor internet, tv en bellen onder de loep te ne...
-
'Internetabonnement kan tientallen euro's goedkoper'
19 sep De prijs van een internetabonnement kan de helft goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie wat zor...