Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Vodafone breidt netwerk uit voor mobiel internet

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Telecomoperator Vodafone breidt de capaciteit van de netwerken uit om mobiel internet verder te verbeteren. Op 1 april zal ruim 95 procent van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gedekt zijn met supersnel mobiel internet via 3G. Daarnaast wordt de datacapaciteit van het GSM-netwerk verhoogd met de uitrol van een EDGE-netwerk.

Op die manier wil Vodafone voorkomen dat regulier belverkeer hinder ondervindt van de explosieve groei van data op dit netwerk. Dataverbruik op het GSM-netwerk (2G) is in een jaar tijd met 400 procent gegroeid. Verhoudingsgewijs nog sneller dan het mobiel internet verbruik op het veel snellere UMTS-netwerk (3G) dat in een jaar tijd verdrievoudigde. 

Om mobiel datagebruik voor alle type toestellen, gebruikers en toepassingen toegankelijk te houden en de explosieve groei te faciliteren, gaat Vodafone fors investeren in snelheid en capaciteit van beide netwerken. 

3G
In de zomer van 2010 begon Vodafone met de uitrol van het snelste datanetwerk van Nederland door de capaciteit uit te breiden en de snelheid van het 3G-netwerk te verhogen naar maximaal 28.8 Mbps, 2 keer sneller dan de hoogst beschikbare snelheid op dat moment. 

De vooruitzichten zijn dat per 1 april de vier grote steden van de Randstad voor meer dan 95% gedekt zijn met een maximaal theoretisch haalbare snelheid van 28.8 Mbps. Hierdoor kan men  mobiel internetten met een snelheid die vergelijkbaar is met het gebruik van een vaste verbinding thuis. Ook buiten de Randstad werkt Vodafone aan het netwerk. In o.a. Maastricht, Groningen, Tilburg, Eindhoven, Almere en Haarlem worden snelheden en capaciteit geleidelijk aan verhoogd. 

2G
Uit netwerkgegevens van Vodafone blijkt dat het 2G-netwerk niet alleen gebruikt wordt voor bellen. Een groot deel van diensten waarvoor geen snelle dataverbinding nodig is, gebruikt nog steeds het langzamere 2G-netwerk. Denk bijvoorbeeld aan Machine-to-Machine technologie waarbij draadloos informatie uitgewisseld wordt met machines. Een groot aantal klanten maakt inmiddels gebruik van deze technologie voor onder andere slimme energiemeters, realtime inzicht in voorraden, tracking en tracing van vrachten en mobiele pinbetalingen.

Deze diensten hebben in een jaar tijd geleid tot een groei van het 2G dataverkeer van 400 procent. Om deze redenen vindt Vodafone het noodzakelijk om niet alleen in het 3G-netwerk te investeren, wat het meest geschikt is voor mobiel internet, maar ook in het 2G-netwerk dat primair bedoeld is voor belverkeer. Daartoe gaat de provider op verschillende locaties in Nederland dit netwerk upgraden naar het EDGE-netwerk (2.75G) waardoor voldoende capaciteit op het 2G-netwerk behouden blijft. 
 

Geactualiseerd: vrijdag 29 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.