Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Vodafone verkoopt thuisklanten aan T-Mobile

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

vodafone.gif

t-mobile.gif

Vodafone Nederland verkoopt alle 150.000 breedbandklanten aan T-Mobile. Dit bedrijfsonderdeel wordt verkocht om te kunnen fuseren met Ziggo. Afronding van de verkoop wordt verwacht in december 2016. Wat betekent dit voor de telecommarkt?

Eis van Europese Commissie

De Europese Commissie stelde de verkoop van het onderdeel als eis voor de fusie met Ziggo. Hoeveel T-Mobile betaalt voor het onderdeel is niet bekendgemaakt. Ook de gevolgen voor de klanten zijn nog niet duidelijk. Vodafone Nederland en Ziggo hopen de fusie rond 1 januari af te ronden. 

T-Mobile terug op breedbandmarkt

Met de overname zal T-Mobile in staat zijn om gecombineerde abonnementen aan te bieden. Daarmee krijgt de provider opnieuw vaste voet aan de grond op de totale telecommarkt met een aanbod voor breedband internet, vaste telefonie, televisie. Net als KPN en Vodafone zal T-Mobile waarschijnlijk met bundels komen waarbij vaste en mobiele diensten gecombineerd worden. T-Mobile verkocht eind 2013 zijn vaste onderdeel Online.nl aan de M7 Groep. Het ging destijds om zo'n 256.000 breedbandklanten. T-Mobile kreeg de vaste breedbandtak in handen in 2007 na de fusie met Orange.

Gelijk speelveld of duopolie?

Nu T-Mobile opnieuw de markt voor vaste diensten betreedt, ontstaat er in Nederland binnen een jaar een compleet ander speelveld. Telecompaper schrijft dat er begin dit jaar zes landelijke spelers van formaat waren: KPN, Ziggo, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en M7 (Online,nl, Canal Digitaal). Daarvan had alleen KPN een volledig eigen vast en mobiel netwerk.

Volgens het onderzoeksbureau lijken er in 2017 vier landelijke spelers van formaat over te blijven: 'KPN en Vodafone-Ziggo met een compleet vast én mobiel netwerk, T-Mobile en Tele2 met een mobiel netwerk en wholesale-contracten voor vaste diensten. Op afstand volgt dan M7.' 

Of de telecomproviders er zelf ook zo over denken, is de vraag. Zolang Ziggo concurrenten geen toegang tot de kabel hoeft te geven en KPN zijn netwerk wel verplicht open moet stellen, is er sprake van een ongelijk speelveld.

Geactualiseerd: vrijdag 4 november 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.