Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

VodafoneZiggo moet netwerk openstellen voor concurrenten

door Jeanet Woldring 1 reactie

beeldmerk-VodafoneZiggo.jpgPer 1 oktober moet per VodafoneZiggo zijn vaste netwerk voor internet, bellen en tv openstellen voor andere aanbieders. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend. 

Wat verandert er?

Over het openstellen van het kabelnetwerk wordt al jaren gesteggeld. Tot nu toe hoeft alleen KPN andere providers toegang te geven tot zijn vaste netwerk. Daar komt nu dus eindelijk verandering in. Providers kunnen per 1 oktober ook via het vaste kabelnetwerk van VodafoneZiggo internet-, televisie- en vaste telefoondiensten aanbieden.

De toezichthouder vindt het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. 'Op deze wijze kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo blijft er voldoende concurrentie op de retailmarkten met meer keuze en goede tarieven', stelt ACM bestuurslid Henk Don. 

Zorgen voor voldoende concurrentie 

Volgens de toezichthouder hebben KPN en VodafoneZiggo een gelijkwaardige positie op de telecommarkt met elk een eigen vast- en een mobiel netwerk. Daardoor kunnen zij prijzen in hun voordeel verhogen zonder dat de consument een goed alternatief kan zoeken.Om te zorgen voor voldoende concurrentie op de markt heeft de ACM besloten tot regulering.

Tegelijkertijd versoepelt de ACM ook de regels voor KPN. De provider mag straks zijn eigen kopernetwerk uitfaseren in gebieden met glasvezel. Op dat glasvezelnetwerk moeten concurrenten wel worden toegelaten. 

In de loop van 2019 gereed

Voor het openstellen van de kabel is nog een aantal stappen in het proces nodig. De ACM verwacht dat de eerste alternatieve aanbieders op zijn vroegst in 2019 van het VodafoneZiggo-netwerk gebruik kunnen maken. 

YouCa meteen interesse

Volgens het FD is er al meteen belangstelling getoond. Het bedrijf YouCa liet na de bekendmaking onmiddellijk weten het netwerk van Ziggo te willen gebruiken om diensten zoals kabelinternet, tv en vaste telefonie aan te bieden. YouCa probeert al tien jaar toegang tot het kabelnetwerk te krijgen.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Roelof Sempel ()

Ik lees net tot mijn verbijstering dat VodafonZiggo het net werk moet openstellen. Meet de ACM niet met 2 maten? Waarom hoeft Caiway zijn netwerk niet open te stellen? Fiber en stipte zijn overgenomen door Online.nl, wat blijft er hier dan aan concurrentie over?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie