Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

VodafoneZiggo moet netwerk openstellen voor concurrenten

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

beeldmerk-VodafoneZiggo.jpgPer 1 oktober moet per VodafoneZiggo zijn vaste netwerk voor internet, bellen en tv openstellen voor andere aanbieders. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend. 

Wat verandert er?

Over het openstellen van het kabelnetwerk wordt al jaren gesteggeld. Tot nu toe hoeft alleen KPN andere providers toegang te geven tot zijn vaste netwerk. Daar komt nu dus eindelijk verandering in. Providers kunnen per 1 oktober ook via het vaste kabelnetwerk van VodafoneZiggo internet-, televisie- en vaste telefoondiensten aanbieden.

De toezichthouder vindt het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. 'Op deze wijze kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo blijft er voldoende concurrentie op de retailmarkten met meer keuze en goede tarieven', stelt ACM bestuurslid Henk Don. 

Zorgen voor voldoende concurrentie 

Volgens de toezichthouder hebben KPN en VodafoneZiggo een gelijkwaardige positie op de telecommarkt met elk een eigen vast- en een mobiel netwerk. Daardoor kunnen zij prijzen in hun voordeel verhogen zonder dat de consument een goed alternatief kan zoeken.Om te zorgen voor voldoende concurrentie op de markt heeft de ACM besloten tot regulering.

Tegelijkertijd versoepelt de ACM ook de regels voor KPN. De provider mag straks zijn eigen kopernetwerk uitfaseren in gebieden met glasvezel. Op dat glasvezelnetwerk moeten concurrenten wel worden toegelaten. 

In de loop van 2019 gereed

Voor het openstellen van de kabel is nog een aantal stappen in het proces nodig. De ACM verwacht dat de eerste alternatieve aanbieders op zijn vroegst in 2019 van het VodafoneZiggo-netwerk gebruik kunnen maken. 

YouCa meteen interesse

Volgens het FD is er al meteen belangstelling getoond. Het bedrijf YouCa liet na de bekendmaking onmiddellijk weten het netwerk van Ziggo te willen gebruiken om diensten zoals kabelinternet, tv en vaste telefonie aan te bieden. YouCa probeert al tien jaar toegang tot het kabelnetwerk te krijgen.

Geactualiseerd: vrijdag 29 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Roelof Sempel ()

Ik lees net tot mijn verbijstering dat VodafonZiggo het net werk moet openstellen. Meet de ACM niet met 2 maten? Waarom hoeft Caiway zijn netwerk niet open te stellen? Fiber en stipte zijn overgenomen door Online.nl, wat blijft er hier dan aan concurrentie over?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.