Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Voorkom hoge internetkosten in buitenland

Leestijd: 3 minuten

In de meivakantie zullen veel Nederlanders naar het buitenland gaan. Ongetwijfeld nemen zij hun mobieltje mee waarmee ze niet alleen gaan bellen, maar ook internetten, navigeren en mailen. Wat velen zich niet realiseren, is dat mobiel internetten over de grens een extreem hoge telefoonrekening kan veroorzaken. Lees hier hoe u dat kunt voorkomen.

Maximumprijzen
De Europese Commissie heeft maximumprijzen geregeld voor mobiel bellen en sms’en in  Europa, maar niet voor mobiel internetten (dataroaming). Weliswaar heeft de EU het inkooptarief dat de providers onderling aan elkaar betalen op een maximum gesteld (€ 0,80 per MB binnen de EU en vanaf deze zomer maximaal € 0,50) maar daar heeft u als consument niks aan.

Datalimiet alleen in EU-landen
Om u enigszins te beschermen heeft de Europese Commissie vorig jaar bepaald dat alle providers u per sms moeten waarschuwen als er voor € 59,95 aan dataverkeer is verbruikt. Zo worden onaangename verassingen voorkomen. Maar buiten de EU geldt die verplichting niet. En doordat de tarieven voor mobiel internet extreem hoog zijn, kan dataroaming zeer grote gevolgen hebben voor uw portemonnee!

Mobiel internet niet uit de bundel
Voor mobiel internet buiten de landsgrenzen betaalt u nog steeds de hoofdprijs, alhoewel er tussen providers wel grote verschillen zijn. Zo blijkt uit Vakantiebellen.com dat het standaardtarief binnen de EU bij Telfort € 5,95 per MB is. KPN/Hi en Vodafone vragen € 3,95 terwijl T-Mobile met € 2 het minst duur is. In de rest van Europa (zoals Zwitserland en Turkije) kost het bij KPN en Hi maar liefst € 19,90 per MB! En dan te bedenken dat de meeste klanten in Nederland 10 euro per maand betalen voor 1 GB dataverkeer wat neerkomt op ongeveer € 0,01 per MB... In ons land valt internetten binnen de bundel, maar in het buitenland niet, tenzij u daar een speciale bundel voor heeft afgesloten.

Dataroaming uitzetten
Wilt u in het buitenland geen enkele kosten maken voor het gebruik van e-mail, mms, de browser en andere datavoorzieningen? Zet dataroaming dan uit op uw toestel. Kijk hiervoor in de handleiding of bij instellingen op uw mobiele telefoon. U kunt dan niet meer internetten, maar nog wel bellen en gebeld worden. Consumentenprogramma Kassa laat in een filmpje zien hoe u dataroaming kunt uitschakelen op de iPhone, BlackBerry en een Androidtoestel.

Meer bespaartips

- Wilt u dataroaming` niet uitzetten, zorg dan dat uw toestel niet automatisch updates blijft ophalen.

- Zorg ervoor dat applicaties niet automatisch gesynchroniseerd worden zoals e- mail, Twitter, LinkedIn, Facebook, Hyves.

- Kijk op Vakantiebellen.com wat de mogelijkheden zijn voor speciale tarieven in het buitenland. 

- Koop een prepaidkaart in uw vakantieland waarmee u voor het lokale tarief kunt internetten.

- Ga naar een plek waar u gratis gebruik kunt maken van wifi. Bijvoorbeeld in uw hotel, openbaar vervoer of op het terras.

- Installeer een speciaal programma op uw smartphone waarmee u uw dataverbruik precies in de gaten kunt houden.

- Maak vooral géén gebruik van videostreaming en ga niet online muziek luisteren. 

- Ga geen foto’s, bestanden of applicaties downloaden. 

- Indien uw toestel het ondersteunt, kunt u instellen dat voor e-mail alleen de berichtkoppen (headers) als eerste worden gedownload. U kunt vervolgens zelf bepalen of u het belangrijk genoeg vindt om het totale bericht te downloaden.

Alle tips gelden ook voor mobiel internet in het buitenland op uw laptop of tablet
Bij sommige providers is mobiel internetten via de laptop of tablet goedkoper dan op de mobiele telefoon zelf. Ook deze tarieven kunt u terugvinden op Vakantiebellen.com, de speciale site voor mobiel bellen en internetten in het buitenland. Hier vindt u nog meer tips en speciale 'reisbundels'.
 

Geactualiseerd: vrijdag 29 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.