Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Wat houdt Fair Use Policy in bij Telfort?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Telfort hanteert voor mobiel internet een Fair Use Policy. Dat houdt in dat bij hun internetabonnementen voor de laptop en smartphone geen vaste datalimiet geldt maar dat gekeken wordt naar het gemiddelde verbruik van de klant. Dit verbruik mag niet excessief afwijken van het gemiddelde verbruik van alle klanten die datzelfde abonnement afnemen. Maar wat is excessief en hoe kan ik dat voorkomen? Hieronder wat meer uitleg.

Welke regels gelden bij Fair Use Policy?
Telfort zegt het als volgt: 'U kunt gerust internetten, e-mailen en chatten met surf&mail en mobiel internet, zolang uw internetgebruik niet excessief hoger is dan het gemiddelde gebruik van andere klanten met dezelfde bundel of hetzelfde abonnement. Is uw gebruik excessief hoger dan gemiddeld? Dan zullen wij u daarover informeren. De beoordeling of uw gebruik in overeenstemming is met de Fair Use Policy ligt geheel bij Telfort.

Indien u na meerdere waarschuwingen geen gehoor geeft en u uw internetgebruik niet aanpast, heeft Telfort het recht om de overeenkomst (surf&mail of mobiel internet) te ontbinden. Uw internetverbinding wordt dan geblokkeerd en de resterende kosten van de bundel of het abonnement worden in een keer in rekening gebracht.

Als u gebruikmaakt van surf&mail, wordt alleen uw internetbundel geblokkeerd. U kunt dan nog wel bellen en sms’en met uw abonnement. Nadat de surf&mail bundel is afgesloten, kunt u ook weer gebruikmaken van internet. U betaalt dan de buiten de bundel tarieven voor internet op uw mobiele telefoon.

Als u gebruikmaakt van mobiel internet (voor op uw laptop of tablet), wordt het volledige abonnement afgesloten en ontvangt u een eindfactuur.'

Wat is gemiddeld gebruik?
Maandelijks wordt door Telfort uitgerekend wat  het gemiddelde gebruik is van mobiel internet voor de laptop,  surf&mail  en surf&mail extra snel voor de smartphone. Wat de exacte Fair Use-hoeveelheid is, kunt u niet opvragen. Het gebruik wordt maandelijks gecontroleerd. 

Wel geeft een Telfort medewerker desgevraagd een indicatie van het aantal MB's dat er gemiddeld in april van dit jaar verbruikt is. Aan deze cijfers mogen echter geen rechten ontleend worden omdat de grenzen voortdurend veranderen, aangezien het gemiddelde verbruik iedere maand anders kan zijn. Zo was het gemiddelde verbruik voor Surf & mail in april 259 MB  en voor Surf & mail extra snel 390 MB.   
       
Hoe verbruik nagaan?
Heeft u een smartphone of BlackBerry, installeer dan applicaties om uw dataverbruik in de gaten te houden. Op android toestellen kunt u de applicatie Data counter installeren en voor BlackBerry de Data counter widget. Op de iPhone is uw verbruik standaard te zien via instellingen > algemeen > gebruik. Onder Gegevens mobiele netwerk ziet u het totale verbruik. Klik op Stel gegevens opnieuw in om de telling (maandelijks) opnieuw te starten.

- Op de laptop kunt u uw verbruik in de gaten houden via de software van het usb-modem of het ingebouwde UMTS–modem. Bij het Telfort usb-modem kijkt u onder Tools naar Volume statistic.

Hoe verbruik beperken?
Heeft u toegang tot een WiFi-netwerk, bijvoorbeeld van uw vaste internet thuis? Maak dan gebruik van internet via WiFi in plaats van mobiel internet. Door WiFi te gebruiken op uw laptop of smartphone belast u niet het mobiele netwerk en gebruikt u minder snel excessieve hoeveelheden data. Download nieuwe apps en software voor je smartphone of BlackBerry zoveel mogelijk via WiFi.

- Bekijk van webpagina’s niet de standaardversies van webpagina's maar de mobiele versies, bijvoorbeeld m.nu.nl in plaats van Nu.nl.

- Voor het bekijken van video’s gebruikt u veel data. U kunt de kwaliteit van de video’s verlagen, zodat u tijdens het bekijken ervan minder data gebruikt. Vaak is een erg hoge kwaliteit ook niet nodig vanwege de beperkte grootte van het scherm van uw mobiele telefoon.

Geactualiseerd: maandag 6 juni 2011

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie