Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Wereldwijd veel sites onbereikbaar door virus

Leestijd: 2 minuten

Een nieuw virus heeft ervoor gezorgd dat vele websites in alle delen van de wereld al sinds zaterdagmorgen zeer slecht bereikbaar zijn. De voorpagina van nieuwssite CNN.com meldt "Internet worm slows web". Het nieuwe virus heeft het gemunt op Microsoft SQL-servers die op Windows 2000 systemen draaien. SQL is een database systeem waar vele bedrijven en grote websites gebruik van maken om gegevens op te kunnen slaan. Ook de Bencom sites zijn vandaag zeer moeilijk te bereiken.

Het gaat om een bekend lek waarvoor Microsoft al op 24 juli 2002 een update heeft uitgebracht. Het virus probeert via poort 1434 een server te besmetten, waarna het geïnfecteerde systeem gebruikt wordt om andere servers te besmetten. Doordat vele systeembeheerders de update niet hebben geïnstalleerd, kan het virus zich zo snel verspreiden.

Besmette servers hebben geen schade van het virus, het enige dat de worm doet is zichzelf verder verspreiden. Juist deze snelle verspreiding zorgt ervoor dat vele websites momenteel totaal niet of zeer slecht bereikbaar zijn. Ook inbelproviders zoals XS4ALL hebben op hun storingspagina's melding gemaakt van de problemen.

Zelfs de Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn zich ermee gaan bemoeien. Volgens hen is het mogelijk dat Noord-Korea betrokken is bij de uitbraak, maar dit gerucht lijkt vooralsnog niet gefundeerd. Zie ook: https://www.tweakers.net/nieuws/25244

Geactualiseerd: donderdag 28 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.