Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

WLL-licentie voor Enertel en Versatel

Leestijd: 3 minuten

De telecombedrijven Enertel en Versatel hebben beide een vergunning voor Wireless Local Loop (WLL)  verworven.  Dat heeft het ministerie van Economische Zaken afgelopen maandag bekendgemaakt.

Vanaf 1 september 2003 konden aanvragen worden ingediend voor twee landelijke vergunningen. Daarna is een veiling gehouden, waarop vijf partijen hebben geboden. De vergunning voor gebruik van de frequenties in de 2,6 GHz band is gegaan naar Versatel voor EUR 760.002 en voor de frequenties in de 3,5 GHz band naar Enertel., die er EUR 4.000.075 voor betaalt. De vergunningen zijn geldig tot respectievelijk 2008 en 2015.

Wireless Local Loop (WLL) is een (digitaal) radiosysteem waarmee het mogelijk is vaste draadloze breedbandverbindingen te leggen tussen een centrale antenne en een aantal vast opgestelde decentrale punten. Die centrale antenne is dan op zijn beurt met een breedbandverbinding weer aangesloten op bijvoorbeeld een centrale.

Het systeem is met name ontwikkeld om bedrijfstelefooncentrales op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen aan te sluiten op het vaste net, zonder dat daarvoor kabels in de grond hoeven te worden gelegd. Daarmee worden dergelijke verbindingen veel flexibeler en sneller te realiseren. Zodra de centrale antenne is geplaatst, kan vrij eenvoudig een kleine gerichte antenne bij een nieuwe klant geplaatst worden. Die klant kan een bedrijf met eigen centrale zijn, maar bijvoorbeeld ook een GSM operator die een basisstation aan wil sluiten.

Enertel zal deze licentie gaan gebruiken om een nieuw en volledig onafhankelijk netwerk te bouwen naast de bestaande telefoon- en kabelnetten. Hiermee zal Enertel naar eigen zeggen in staat zijn op efficiënte wijze landelijk zeer breedbandige (snelheden 20 maal sneller dan xDSL) internet-, spraak-, en data diensten aan te bieden. Er zal zo spoedig mogelijk gestart worden met het uitrollen, medio 2004 zullen de eerste diensten aangeboden worden.  
 
Cees Meeuwis van Enertel, het bedrijf dat in 1994 is opgericht en een paar jaar onder de naam Energis opereerde, is ontzettend blij is met de licentie. Hij laat weten dat  de kosten aanzienlijk omlaag zullen gaan voor de klanten. 'WLL is een niet-gereguleerde markt, de prijs zal dus via marktmechanisme bepaald gaan worden. De breedband netwerk-toegangsdiensten zullen beschikbaar komen voor zowel zakelijke klanten als de consumenten. Aan de zakelijke markt gaan wij rechtstreeks leveren, de consumentenmarkt zullen wij indirect gaan bedienen via bestaande service providers.’ 

Gisteren maakte Enertel overigens bekend dat het een nieuwe dienst introduceert. Daartoe is een contract gesloten met Demon Internet,  Deze nieuwe dienst stelt de provider in staat landelijk zakelijke klanten connectiviteit te bieden via huurlijnen en aan te sluiten op IP VPN’s, beide tegen zeer aantrekkelijke tarieven. Demon is gespecialiseerd in het aanbieden van geïntegreerde oplossingen voor zakelijke gebruikers. 

Geactualiseerd: woensdag 17 december 2003
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie