Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Wordt Skype nieuwe hype?

Leestijd: 3 minuten

Eind zomer 2003 is Skype, een nieuw concept voor internettelefonie geïntroduceerd. De oprichters van het eerste Peer-to-Peer telefoniebedrijf  zijn Niklas Zennström and Janus Friis van het populaire KaZaA, 's werelds meest populaire on-line-ruildienst. 

Hoewel de software nog steeds in een bètaversie verkeert, zijn er in amper twee maanden tijd al 1,7 miljoen downloads geweest en is de grens van 1 miljoen gebruikers binnenkort gepasseerd!

Wat kan men met Skype? Alle internetgebruikers, of men nu gebruik maakt van een simpele inbelverbinding of een breedbandaansluiting, kunnen hiermee telefoneren via internet. De vooralsnog gratis dienst is kinderlijk eenvoudig en de kwaliteit van de verbindingen is verbluffend goed!

In een tijdsbestek van een half jaar is de software ontwikkeld, die internettelefonie een impuls moet geven. Een geïntegreerde microfoon en geluidskaart zijn de hulpmiddelen om samen met Skype telefonie wereldwijd tegen een marginale prijs mogelijk te maken, volgens Hans Steeman in het oktobernummer van Telecommagazine.

Op zichzelf is internettelefonie niet nieuw. Al jaren wordt VOIP (Voice over Internet Protocol) getipt als hét communicatiemiddel van de toekomst. Rits tele.com was het Nederlandse internet-telefoniebedrijf van het eerste uur.  Deze week nog kwam Rits met een nieuwe internetbeldienst op de markt: Pilmo Platinum, waarmee alle vestigingen van bedrijven elkaar met de bestaande telefooncentrales en toestellen gratis via internet kunnen bellen.   

Het grote publiek heeft bellen via internet  echter nog niet ontdekt, bovendien was de kwaliteit van de verbindingen in de negentiger jaren matig. Het grote verschil tussen Skype en andere producten is dat er geen centrale beheerder is. Niemand beheert een groep servers die de dienst mogelijk maken en niemand is daarmee eigenaar van de dienst. Alle gebruikers vormen samen een virtueel zichzelf in stand houdend netwerk dat dynamisch routeringen opzet en de meest efficiënte verbindingen opbouwt. De kracht van het netwerk groeit met het aantal gebruikers. Daarmee zal de dienst naarmate hij populairder wordt alleen maar sterker worden, legt Steeman uit.

De Skype-software kan ook gebruikt worden wanneer gebruikers via een Firewall en Network Adress Translation (NAT) verbonden zijn. Ook de privacy is gegarandeerd, omdat alle berichten versleuteld zijn. De makers van Skype hebben er ook een Instant Messaging (IM) client in geïntegreerd die het uitwisselen van tekstberichten mogelijk maakt. 

Wat de  juridische kant betreft, schijnt er weinig tegen de dienst in te brengen zijn zolang gebruikers enkel via internet met elkaar communiceren. Pas als aanbieders interconnectie naar andere netwerken tot stand brengen, komt de regelgeving om de hoek kijken. 

De komende tijd zal blijken of met Skype het bellen via internet meer in zwang komt. Of Skype inderdaad de nieuwe hype wordt! Via de website van Skype is de software gratis te downloaden.

Geactualiseerd: donderdag 28 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.