Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Ziggo en Tele2 winnaars frequentieveiling

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Bij de veiling van 2,6 GHz frequenties voor mobiele netwerken zijn niet alle beschikbare kavels verkocht. Dit  meldt het Agentschap Telecom, dat onderdeel is van Economische Zaken.  Ziggo/UPC, Tele2, KPN, T-Mobile en Vodafone hebben een frequentievergunning toegewezen gekregen. De veiling was dinsdag gestart.

Snel mobiel internet
Wat de deelnemers betalen, wordt pas volgende week bekend. De frequenties zijn bestemd voor snelle internetverbindingen via nieuwe LTE-techniek (4G), maar kunnen ook ingezet worden voor UMTS (3G). Uit de veilingresultaten blijkt dat er vooral interesse is voor het zogeheten gepaard spectrum, wat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor 4G.

MHz
Ziggo en UPC,vertegenwoordigd in de joint-venture Ziggo 4, hebben samen vier vergunningen met een grootte van 40 MHz toegewezen gekregen. Hetzelfde geldt voor Tele2 Mobiel. Een andere potentiële nieuwkomer, Worldmax die WiMax aanbiedt in Amsterdam, is afgehaakt. 

Nog vijf deelnemers over
De bestaande telecomproviders konden maar op een beperkte hoeveelheid spectrum bieden. Op die manier hoopte de Tweede Kamer meer nieuwkomers te lokken en de concurrentie op het mobiele netwerk te vergroten. Maar van de negen gegadigden die zich voor de veiling gemeld hadden, bleven er uiteindelijk maar vijf over.

KPN en Vodafone hebben 20 MHz toegewezen gekregen, T-Mobile 10 MHz. Van de beschikbaar bandbreedte (190 MHz) is zodoende maar 170 MHz verkocht. Het is volgens Agentschap Telecom nu aan demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken om te beslissen wat er met de resterende frequenties gaat gebeuren. 

Rechtzaak
KPN en Vodafone verloren vorige vrijdag een rechtszaak die zij hadden aangespannen tegen het ministerie van Economische Zaken. Beide partijen waren het niet eens met de opzet van de veiling, maar de rechtbank in Rotterdam vond dat de veiling in ongewijzigde vorm moet doorgaan. Het ministerie verwacht vergunningen eind mei te kunnen overhandigen, waarna de uitrol van netwerken kan beginnen.

Update veiling 2,6 GHz (Agentschap Telecom)

Geactualiseerd: donderdag 22 april 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie