Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Hostingproviders

 • Hostingproviders zijn bedrijven die ervoor zorgen dat sites met een eigen domeinnaam (bijv. www.jouwbedrijfsnaam.nl) op het internet toegankelijk zijn. Je hoeft niet over eigen apparatuur (server) te beschikken. 

  Ook bieden hostingproviders allerlei webgerelateerde diensten, zoals opslagruimte op het internet, e-mailopties, content- en bestandsbeheer.

 • De laatste 2 of 3 letters in een domeinnaam worden TLD´s genoemd. (Top Level Domains). Er zijn 2 soorten domeinen: de gTLD´s en de ccTLD´s. Eerstgenoemde zijn generieke Top Level Domains, voorbeelden zijn:.com .org. .net. De cc in de laatstgenoemde staat voor ´country code´. Voorbeelden hiervan zijn: .nl. .be en .ch De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is de non-profit organisatie die Top level domains aanmaakt, domeinnamen toewijst en zich bezig houdt met de distributie van IP-nummers.

  De zeven originele generieke TLDs (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, en .org) werden in de 1980-er jaren geïntroduceerd. In 2000 was er een eerste test met de introductie van zeven nieuwe gTLDs. Vier van deze TLDs (.biz, .info, .name, en .pro) zijn zogenaamde unsponsored TLDs. De andere drie (.aero, .coop, en .museum) zijn sponsored TLDs. Een unsponsored TLD valt onder het ICANN-beleid zoals gedefinieerd door de globale internet-gemeenschap. Een sponsored TLD is een gespecialiseerde TLD die een afgebakende gemeenschap representeert. De sponsor heeft de gedelegeerde verantwoordelijkheid over beleidsmatige zaken die deze TLD aangaan.(bron: SIDN) 

  Vanaf 2012 kun je 'eigen' TLD's aanvragen, laten vastleggen en (vanaf 2013) de bijbehorende domeinen gebruiken, voorbeelden zijn .vlaanderen en .frl.

 • SIDN staat voor: Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Deze stichting heeft de bevoegdheid om domeinnamen uit te geven op het top level domein: .nl
  Zie www.sidn.nl.

 • Internettoegang via de kabel, (A)DSL, wifi en satelliet is over het algemeen asymmetrisch: de maximale downloadsnelheid is veel hoger dan de uploadsnelheid.

  Bij glasvezel zijn de snelheden gelijk. Dit is ook het geval als jouw kabelaar of DSL leverancier haar netwerkkabels in de wijk vervangen heeft door glaskabels.

  In de oudheid van het internet gebruikte je de analoge telefoonlijn (of de ISDN-aansluiting) voor het verbinden, toen waren de maximale upload- en downloadsnelheden gelijk.

Navigatie