Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Breedbandinternet tot 6 keer goedkoper

Leestijd: 4 minuten

Nederlanders betalen steeds minder voor internet en telefonie. In vergelijking met vijf jaar geleden is breedbandinternet via ADSL of de kabel 5,5 tot 6 keer zo goedkoop geworden. Dat heeft toezichthouder Opta bekendgemaakt. De scherpe daling van de tarieven komt door de toegenomen concurrentie. Zowel qua internet als mobiele telefonie zit Nederland met het aantal aansluitingen bij de wereldtop.

Breedband groeit nog steeds
Het aantal breedband aansluitingen groeit nog steeds, zij het minder hard dan voorgaande jaren. Nederland weet hiermee haar koppositie te handhaven. Internationaal gezien is de prijs voor een breedbandaansluiting in Nederland relatief voordelig.

Meer dan 5,5 miljoen breedbandaansluitingen 
Het aantal breedbandaansluitingen is in 2007 de 5,5 miljoen gepasseerd. De groei neemt wel iets af.  Maandelijks kwamen er een kleine 80.000 bij in 2006, tegenover ongeveer 50.000 aansluitingen in 2007. Ondanks dat behoort Nederland samen met Denemarken, Zwitserland, Korea en Noorwegen nog steeds tot de koplopers in de wereld wat betreft breedbandpenetratie. In Nederland heeft 1 op de 3 inwoners een breedbandaansluiting, tegenover een EU-gemiddelde van 1 op de 5.

Breedband via koper wint terrein op kabel
Nederland heeft een hoge landelijke dekking van zowel het koper- als het kabelnetwerk. Een jaar geleden bestond 60,8% van de Nederlandse breedbandaansluitingen uit ADSL-aansluitingen, 38% uit kabelaansluitingen en 1,2% uit glasaansluitingen. In 2006 waren deze percentages respectievelijk 59,8%, 38,5% en 1,8%. Dit betekent dat de partijen die breedbandinternet aanbieden via het koperen aansluitnetwerk van KPN (via ADSL) gezamenlijk aan marktaandeel hebben gewonnen ten opzichte van kabelaanbieders.

Breedbandinternet is in Nederland laag geprijsd
Daarnaast is Nederland ook één van de landen waar de inwoners de laagste abonnementsprijs betalen voor een breedbandaansluiting. De gemiddelde prijs in OECD landen is € 36,50 per maand. In Nederland variëren de prijzen van een breedbandaansluiting volgens de OECD tussen de € 5,54 en de € 61,62 per maand. Dat is een stuk lager dan de (ongewogen) gemiddelde OECD-prijs voor een breedbandaansluiting, die varieert van € 13,93 tot € 82,85 per maand.

Driekwart huishoudens heeft breedband
Uit onderzoek halverwege vorig jaar bleek dat 74% van alle Nederlandse huishoudens al beschikte over breedbandinternet. Nog ruim 9% van de gezinnen maakt voor toegang tot internet gebruik van smalbandig-internet via een analoge modem (5%), ISDN (4%) en WAP, GPRS of anderszins via mobiele telefoon (1%). In 2006 maakte nog 14% van de Nederlandse huishoudens gebruik van smalbandig-internet. Slechts 17% van de Nederlandse gezinnen heeft thuis geen toegang tot internet, tegenover 20% in 2006.

Minder aanbieders
Het aantal grote aanbieders dat actief is op de markt voor breedbandinternet neemt af. Voor de consument is deze afname niet altijd zichtbaar omdat merknamen veelal in stand worden gehouden. De kabelaanbieders @Home, Casema en Multikabel zijn in 2007 gefuseerd tot Zesko B.V (inmiddels Ziggo) en hebben hun tarieven en internetsnelheden gelijkgetrokken.

KPN, dat onder andere actief was met Planet Internet, Het Net, XS4ALL en Speedlinq heeft in 2007 ook Tiscali ingelijfd. KPN heeft aangegeven ook het aantal merknamen terug te willen brengen. Inmiddels zijn Speedlinq en Tiscali ondergebracht onder de nieuwe naam Telfort Internet. Na de overname van Tiscali is KPN’s totale marktaandeel met ongeveer 4% gestegen naar 44%. De grootste concurrent van KPN is Ziggo, dat bestaat uit @Home, Casema en Multikabel. Gezamenlijk hebben zij een marktaandeel van 22%. Andere grotere spelers zijn UPC (12%), Orange Breedband (8%) en Tele2 (5%). Daarnaast zijn er nog enkele kleinere providers actief die hun diensten aanbieden via de netwerken van voornamelijk Tele2 en BBned. Door de overname van Tiscali is de totale concurrentiedruk die uitgaat van alternatieve ADSL-aanbieders ten opzichte van KPN en kabelaars afgenomen. 

Ook in 2007 komt een relatief beperkt aandeel van de breedband-internetverbindingen tot stand via een glasvezelinfrastructuur. Er zijn momenteel al wel lokale glasvezelinitiatieven ontplooid in onder andere Amsterdam, de Bollenstreek, Eindhoven, Enschede, Hillegom, Nuenen, Rotterdam en Utrecht.

Steeds meer 3-in-1: Internet+Bellen+Digitale TV
Steeds meer mensen bellen via het internet of via de kabel. Als gevolg daarvan worden diensten als bellen, internetten en (digitaal) tv-kijken steeds vaker in één bundel verkocht. De verkoop van dergelijke bundels is met 20% toegenomen in 2007.

Eén op de drie belt via internet
Verder blijkt dat inmiddels 1 op de 3 Nederlandse consumenten bellen via het internet, ten opzichte van 1 op de 4 in 2006. 

Zie: TOTAALWIJZER.NL-BELLEN.COM-BREEDBANDGEKTE.NL-DIGITELEVISIE.NL

 

Geactualiseerd: woensdag 28 mei 2008
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.