Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Registratie domeinnaam

Wil je een eigen website? Dan heb je een eigen domein nodig. Iedereen kan een abonnement op een .nl domeinnaam afsluiten. Hieronder staat stap voor stap uitgelegd wat je hiervoor moet doen.

Logo SIDN

Kies een domeinnaam

Begin met het kiezen van een domeinnaam. Het is belangrijk dat de domeinnaam nog niet bestaat, of niet meer gebruikt wordt. En dat de domeinnaam de (merk)rechten van anderen respecteert. Dit kun je bekijken op de website van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Met de Check-zoekfunctie kun je kijken of een bepaalde naam al geregistreerd is. SIDN heeft bepaalde domeinnamen uitgesloten van registratie. Voor deze domeinnamen kun je geen abonnement aanvragen. Hetzelfde geldt voor domeinnamen waarvoor een abonnement in aanvraag is. 

Bij SIDN kun je trouwens uitsluitend .nl-domeinnamen opzoeken en/of registreren. Wil je een domeinnaam met een andere extensie, kijk dan op de website van de registry van het betreffende land. Hier vind je een overzicht van alle TLD's, met bijbehorende registries, die er bestaan.

Technische eisen

Iedere domeinnaam moet voldoen aan een aantal technische eisen. De belangrijkste eisen zijn:

  • De domeinnaam bevat alleen letters, cijfers en het ‘-’ teken voor zover die behoren tot de ASCII-karakters.
  • Een domeinnaam bevat minimaal 2 en maximaal 63 tekens.
  • Domeinnamen mogen niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden.

Aanvragen en registreren

Kies een registrar

Kies een registrar (tussenpersoon), ook wel bekend als hostingprovider. Die dient de aanvraag bij SIDN in. Want je kunt niet zelf rechtstreeks bij SIDN domeinnamen registreren. Op de SIDN website kun je al kiezen voor zo'n provider trouwens. Er staat een behoorlijk aantal partijen in een overzicht.

Bij de registratie is het van belang wie als houder van de domeinnaam wordt geregistreerd. Want alleen de houder van de domeinnaam heeft recht op diensten van SIDN. Wanneer het abonnement op naam van iemand anders (bijvoorbeeld jouw registrar) staat, dan heb je richting SIDN geen rechten met betrekking tot die domeinnaam. Bekijk goed welke vorm van dienstverlening je registrar aanbiedt en wie daarbij als houder wordt ingeschreven.

Registrar vraagt aan

De registrar dient op basis van de aangeleverde gegevens een aanvraag in bij SIDN. En sluit voor jou een (registratie)overeenkomst met SIDN. Hiermee ga je akkoord met de 'Algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders'. De aanvraagprocedure kan per registrar verschillen. Naast de overeenkomst met SIDN zul je ook een overeenkomst met de registrar sluiten voor het beheer van de domeinnaam en voor eventuele andere diensten. Zoals het hosten van de domeinnaam. Dit zal veelal in hetzelfde proces plaatsvinden. SIDN heeft geen bemoeienis met deze overeenkomst.

Gegevens in de administratie van SIDN / Whois

Je kunt in de Whois op de website van SIDN bekijken op welke naam een domeinnaam geregistreerd staat. Deze gegevens, en de gegevens van de registrar zijn voor iedereen toegankelijk. Hiermee wil SIDN transparantie bevorderen en zoveel mogelijk voorkomen dat op anonieme wijze schadelijke informatie openbaar wordt.


Geactualiseerd: vrijdag 17 december 2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.