Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

CBS Internetten

Voor wat er feitelijk gebeurt is het motto van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Als zelfstandig bestuursorgaan voert CBS overheidstaken uit, maar valt het niet direct onder het gezag van een ministerie. Het werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Tegenwoordig is het CBS uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen. Het deelt zijn informatie met andere overheden, burgers, politiek, wetenschap, media en het bedrijfsleven.

Samenwerking CBS en Internetten.nl

Om de inflatie te bepalen berekent het CBS de zogenoemde consumentenprijsindex (CPI). Om dat te kunnen doen verzamelt het CBS maandelijks de prijzen van een groot aantal goederen en diensten. Dat gebeurt door (handmatige) steekproeven en door koppelingen met databases van marktpartijen die dit soort gegevens gratis ter beschikking stellen. Voor het vaststellen van de prijzen voor internet abonnementen werd al jaren ook de tariefinformatie van Internetten.nl gebruikt. Die data werd handmatig verzameld, dit proces was behoorlijk arbeidsintensief en daardoor foutgevoelig. De waarneming van de prijzen van internet abonnementen gebeurt sinds maart 2023 geautimatiseerd. Er is een API (Application Programming Interface) koppeling gemaakt, waardoor het CBS de gewenste gegevens automatisch kan ophalen. 


Geactualiseerd: woensdag 12 juni 2024

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.