Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Speedtest: je WiFi internet snelheid testen

Met deze onafhankelijke internet speedtest kun je eenvoudig zien hoe snel jouw huidige internetverbinding is en deze vergelijken met actuele snelheden bij jou in de buurt. Voor een goede test adviseren we je om deze uit te voeren via een vaste internetverbinding (niet via wifi / draadloze verbinding) en eventuele downloads / uploads uit te zetten.

Beste internet providers volgens Consumentenbond

Start speedtest
De speedtest is powered by Ookla.

Ontevreden met je internetsnelheid?

Gebruik Internetten.nl om de snelste Alles-in-1 en internetpakketten te vergelijken. Of neem ons stappenplan Internetsnelheden verbeteren in 8 stappen door.

Wat betekent de speedtest uitslag voor jou?

Weet je niet of je thuis snel internet of langzaam internet hebt? Bekijk dan de resultaten in de onderstaande tabel:

Het laden van een:
Snelheid verbinding ▼ Website YouTube filmpje Foto-album Film in lage kwaliteit Film in hoge kwaliteit Meerdere films

4 Mb/s

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

55 uur

8 Mb/s
 
1 sec. 10 sec. 2 min. 17 min. 3 uur 28 uur

20 Mb/s

0,4 sec.

4 sec.

40 sec.

7 min.

1 uur

11 uur

40 Mb/s

0,2 sec.

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

60 Mb/s

0,13 sec.

1,3 sec.

13 sec.

2 min.

22 min.

4 uur

120 Mb/s

67 milli-
seconden

0,67 sec.

7 sec.

1 min.

11 min.

2 uur

500 Mb/s

16 milli-
seconden
0,16 sec. 2 sec. 16 sec. 3 min. 44 min.

Veelgestelde vragen over de internetsnelheid

Een byte is een eenheid om data (ruimte) aan te geven op je computer. Een bestand (bijvoorbeeld een foto, e-mail of website) is altijd een bepaald aantal bytes groot. Een kilobyte (KB) is 1000 bytes en een megabyte (MB) is 1.000.000 bytes.

Wat is het verschil tussen megabit (Mb) en megabyte (MB)?

Megabits per seconde en megabytes per seconde zijn beide maatstaven om de snelheid waarmee je pagina’s laadt en de downloadsnelheid aan te geven. Het enige verschil is de waarde. Een megabit is ongeveer 8 keer kleiner dan een megabyte. Dus om een bestand van 1 megabyte (MB) te downloaden heb je met een snelheid van 1 Mb per seconde ongeveer 8 seconden nodig. Dit is overigens ook afhankelijk van de website waarvan het wordt gedownload.

Welke factoren zijn van invloed op de maximale snelheid van mijn verbinding?

De belangrijkste is het type verbinding (kabel, DSL of glasvezel) en de haalbare snelheden op jouw adres volgens de provider. In mindere mate kunnen ook de kwaliteit van de door jou gebruikte hardware en bekabeling, de gebruikte programmatuur en de snelheid van je computer bepalend zijn. Bij (A)DSL is ook de afstand tot de wijkcentrale van invloed plus de kwaliteit van de bekabeling tussen de wijkcentrale en jouw modem. Heb je nu kabel of DSL? Als je binnenkort glasvezel krijgt, kun je overwegen om daar naar over te stappen.

Is een draadloze verbinding van invloed op je snelheid?

Een draadloze verbinding kan de snelheid van een internetverbinding beperken, zeker over langere afstand. Het meest nauwkeurige resultaat krijg je dan ook als je de test doet als je PC met een internetkabel op het thuisnetwerk is aangesloten. Maar een lage snelheid kan ook door verouderde apparatuur veroorzaakt worden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik de speedtest ga doen?

Voor het beste resultaat sluit je eerst alle openstaande downloadprogramma's af en kun je beter even geen interactieve tv kijken. En het is verstandig om programma's die intensief gebruik maken van de processor van je computer af te sluiten. Ook andere apparaten die op je thuisnetwerk zijn aangesloten, kunnen de resultaten beïnvloeden. Dus doe ze uit of koppel ze af.

Niet tevreden met de internetsnelheid?

Ben je na de speedtest niet tevreden met je maximale internetsnelheid en wil je sneller internet? Vergelijk dan internetpakketten in onze vergelijker. Vooral glasvezelinternet wordt steeds sneller. Is er op jouw adres geen goed internet beschikbaar? Dan kun je kiezen voor 4G thuis, een mobiel abonnement om thuis via het 4G-netwerk te internetten.


Geactualiseerd: donderdag 12 oktober 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.