Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Glasvezel aansluiten in huis: hoe doe je dat?

Is de netwerkbeheerder klaar met glasvezel aanleggen in jouw straat en wil je gebruikmaken van dit glasvezelnetwerk? Daarvoor moet je de glasvezelaansluiting in je huis op het modem aansluiten. Glasvezel aansluiten gebeurt in een aantal stappen. De monteur doet het meeste werk, maar er zijn een aantal dingen die je zelf moet doen. Je leest hier hoe dat werkt.

Ga snel naar:

Glasvezel aansluiten in huis: hoe doe je dat?

Provider kiezen

Als de netwerkbeheerder glasvezel aangelegd heeft, kan iedere provider internet aanbieden via dit netwerk. Je kunt dus kiezen tussen meerdere providers, in tegenstelling tot kabel, waarbij je gebonden bent aan de eigenaar van het netwerk. In de vergelijker kun je per aanbieder onder het kopje ‘internet’ zien via welk netwerk de provider het internet levert. In onze glasvezelvergelijker zie je of glasvezel beschikbaar is op jouw adres en uit welke abonnementen je kunt kiezen.

Glasvezel aansluiten in huis

Eerst wordt de glasvezelkabel in de straat aangelegd. Hierna wordt de kabel die door de stoep gaat in de woningen aangesloten, althans als je daar toestemming voor hebt gegeven. De monteur zorgt voor een aansluitpunt. Dat zit meestal in de meterkast, maar niet altijd. Onder het kopje ‘prijsdetails’ in de vergelijker kun je zien of er aansluitkosten zijn. 

De glasvezelkabel wordt als eerst aangesloten op de fiber termination unit (FTU). Dit kastje heeft geen stroomaansluiting nodig. Van daaruit loopt er een kabel naar een ander kastje: de zogeheten network termination unit (NT). 

Aansluiten glasvezel: signaal in huis

In dit kastje wordt het glasvezelsignaal omgezet naar ethernet. Dit kastje moet vervolgens op het modem aangesloten worden. Dat is de laatste stap en dit is het enige dat je zelf moet doen. De monteur installeert alles behalve het modem. 

Modem aansluiten

Het NT-kastje en het modem worden door middel van een ethernetkabel (ook wel UTP-kabel) verbonden. Op de glasvezelkabel wordt een speciaal glasvezelmodem aangesloten, dat je in bruikleen krijgt van de provider. De ingang voor de ethernetkabel vind je meestal aan de onderkant van het modem (zie de gele aansluiting op de afbeelding). Goed om te weten: als je internetsnelheden van 1 Gbps wilt halen, heb je een CAT5e-ethernetkabel (of hoger) nodig. 

modem-glasvezel-1.png

Modem opstarten

Als de ethernetkabel op het modem is aangesloten, stop je de adapter van het modem in het stopcontact. Daarna kun je het apparaat opstarten. Wat je daarna moet doen, verschilt per provider en staat beschreven in de handleiding van het modem. Een eigen modem gebruiken, is ook een optie. Dit is wel wat extra werk. Je leest op de website van je provider hoe je je eigen modem aan moet sluiten.

Glasvezel-abonnement

De meeste providers, waaronder Youfone, KPN en Odido, sturen gratis een monteur naar je toe als het aansluiten van het modem niet lukt. Als de provider een installatiegarantie biedt of als er gratis een monteur langskomt, staat dat in de vergelijker onder het kopje ‘internet’. Daarvoor moet je wel een glasvezelabonnement afsluiten bij die provider. In onze glasvezelvergelijker kun je controleren of er glasvezel beschikbaar is op jouw postcode en vergelijk je eenvoudig alle beschikbare abonnementen. 


Geactualiseerd: dinsdag 28 mei 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.