Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Snelheid internetverbinding

De snelheid van de internetverbinding is naast de prijs en beschikbaarheid één van de belangrijkste factoren in de keuze voor een internetabonnement. De gemiddelde internetsnelheid die een provider noemt, is echter niet altijd de snelheid die je thuis krijgt.

snelheid-internetverbindingen.jpgWat houdt dit voor jou in? De internetprovider waar je naartoe wilt overstappen is verplicht een realistische indicatie te geven van de internetsnelheid op jouw postcode. Daarnaast moet ook in het contract staan wat de minimale internetsnelheid is. Zo kun je dus nooit voor verrassingen komen te staan. In onze vergelijker kun je per pakket zien welke snelheid er gehaald gaat worden, zodat je daar rekening mee kunt houden.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Snel internet wil iedereen wel, maar daar betaal je ook wat voor. Daarom is het handig om te kijken welke hoeveelheid internet voor jou snel genoeg is. Stuur je af en toe een mailtje en wil je dat dit soepel en snel verloopt? Dan hoef je dus geen duur abonnement af te sluiten bij een provider. Wanneer je toch meer wilt dan alleen mailtjes sturen en er ook veel eisen aan stelt, dan lopen de kosten omhoog. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de laadtijd die jij nodig hebt om te doen wat je wilt kunnen doen.

Het laden van een:

Een website

YouTube filmpje

Foto-album

Film
in lage kwaliteit

Film
in hoge kwaliteit

Meerdere films

4 Mb/s
 

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

55 uur

8 Mb/s
 

1 sec.

10 sec.

2 min.

17 min.

3 uur

28 uur

20 Mb/s

0,4 sec.

4 sec.

40 sec.

7 min.

1 uur

11 uur

40 Mb/s

0,2 sec.

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

60 Mb/s

0,13 sec.

1,3 sec.

13 sec.

2 min.

22 min.

4 uur

120 Mb/s

67 milli-
seconden

0,67 sec.

7 sec.

1 min.

11 min.

2 uur

500 Mb/s

16 milli-
seconden

0,16 sec.

2 sec.

16 sec.

3 min.

44 min.

Wat is je huidige internetsnelheid?

Welke snelheid is de beste voor mijn situatie? Start de speedtest om te kijken welke je snelheid je nu hebt. 

Internetsnelheid wordt weergegeven in kilobits of megabits per seconde (Mb). Dit kan verwarrend zijn, omdat bestanden worden weergegeven in kilobytes en megabytes (MB). Hoe snel jouw eigen internetverbinding is, hangt vooral af van wat voor type verbinding je hebt, de apparatuur die je gebruikt en waar je het gebruikt.

Welke internetsnelheid past bij mij?

Voor een abonnement met een hogere internetsnelheid betaal je doorgaans meer. Heb je dat wel nodig? Het is de moeite waard goed na te gaan welke internetsnelheid nodig is in jouw situatie.

Soort gebruik Wat ik er mee doe? Hoeveel Mbp/s internet heb ik nodig?
 Licht Gebruik
 • Surfen en e-mailen
 • Gebruik niet meer dan één computer of tablet
 4 tot 8 Mbit/s
 Gemiddeld gebruik
 • Surfen en e-mailen
 • Uitzending Gemist of YouTube in hoge resolutie bekijken
 • Af en toe films of muziek streamen
 • Gebruik meerdere computers of tablets
 20 Mbit/s of meer
 Zwaar gebruik
 • Surfen en e-mailen
 • Uitzending Gemist of YouTube in hoge resolutie bekijken
 • Regelmatig films of muziek streamen
 • Multiplayer (online) gamen
 • Gebruik meerdere computers of tablet
 50 Mbit/s of meer

Wat zijn de maximale snelheden per techniek in Nederland

Maximale downloadsnelheid
beschikbaar in Nederland

Gebruikte techniek

Inbellen

56 kb/s

Analoge telefoonlijn

ISDN

128 kb/s

ISDN telefoonlijn

ADSL

24 Mb/s

ADSL2+

VDSL

200 Mb/s

VDSL2

Kabel

500 Mb/s

DOCSIS 3.0

Glasvezel

1 Gb/s

FTTH

Mobiel internet

43 Mb/s

HSPA+

 

150 Mb/s

4G (LTE)

 

225 Mb/s

4G Plus

Werkelijke snelheid internetverbinding

Iedereen die thuis wel eens zijn internetsnelheid heeft gemeten, is het vast opgevallen dat de snelheid van het internet waar je in de praktijk mee kan downloaden meestal een stuk lager is dan de internetsnelheid die de provider claimt. Met name bij ADSL is er een groot verschil in dit 'theoretische maximum' en je eigen snelheid.

De oorzaak hiervan is dat de snelheid erg afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale. Het maximum waarmee de aanbieder adverteert kan dan in de praktijk alleen gehaald worden als je letterlijk naast de wijkcentrale woont. Zit je op een paar kilometer afstand, dan is de snelheid nog maar een fractie hiervan. Aangezien de meeste Nederlanders in relatief dichtbevolkt gebied wonen, is dit voor de meesten niet zo'n probleem omdat er vaak wel een wijkcentrale in de buurt staat. Voor de buitengebieden geldt dit niet en is snel internet meestal niet beschikbaar. Er ontstaan steeds meer kleinschalige initiatieven om dit wel te kunnen realiseren.

Omdat de snelheid van je internetverbinding niet gegarandeerd kan worden, wordt ook altijd geadverteerd met een snelheid 'tot' bijvoorbeeld 20 Mb/s of 50 Mb/s. De provider gaat dan zijn best doen om een zo hoog mogelijke snelheid te behalen, de zogenaamde 'best effort'. Valt de snelheid uiteindelijk tegen, dan heb je dus niet automatisch het recht om je contract op te zeggen. 
Voor de snelheid van internet via kabel en glasvezel geldt dit minder, de techniek daarachter zorgt ervoor dat je bijna altijd dicht bij de snelheid zit die door de provider genoemd wordt.

Geactualiseerd: 06-09-2019

Navigatie