Snelheid internetverbinding

De snelheid van de internetverbinding is naast de prijs en beschikbaarheid één van de belangrijkste factoren in de keuze voor een internetabonnement. De snelheid die een provider noemt, is echter niet altijd de snelheid die je thuis krijgt.

Wil je de snelheid van je eigen internetverbinding testen? Doe dan hier de een speedtest.

Vanaf 1 januari 2013 melden internetproviders vanaf 1 januari 2013 niet langer alleen de theoretische maximumsnelheid van de internetverbinding maar ook de realistische, te verwachten snelheid van je verbinding. Dit is in 2012 afgesproken met de overheid en vastgelegd in de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden. Alle aanbieders laten tijdens het online bestelproces zien wat de werkelijke snelheid op het adres is. Daarnaast zijn er providers die het ook noemen in het contract of de bevestigingsmail. 

snelheden.jpg

Internetsnelheid wordt weergegeven in kilobits of megabits per seconde (Mb). Dit kan verwarrend zijn, omdat bestanden worden weergegeven in kilobytes en megabytes (MB). Hoe snel jouw eigen internetverbinding is, hangt vooral af van wat voor type verbinding je hebt, de apparatuur die je gebruikt en waar je het gebruikt. 

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Wat is nou snel internet? In onderstaande tabel schetsen we verschillende situaties met typische internetsnelheden die aangeboden worden door een provider. Voor een abonnement met een hogere internetsnelheid betaal je doorgaans meer. Het is dus de moeite waard goed na te gaan welke internetsnelheid nodig is in jouw thuissituatie.

Zolang duurt het binnenhalen van een bestand als je met de maximale snelheid downloadt:

1 MB 10 MB 100 MB 1 GB 10 GB 100 GB
Een website YouTube filmpje Foto-album Film in lage kwaliteit Film in hoge kwaliteit Meerdere films
4 Mbit/s
(4000 kb/s)
2 sec. 20 sec. 3 min. 33 min. 6 uur 55 uur
8 Mbit/s 1 sec. 10 sec. 2 min. 17 min. 3 uur 28 uur
20 Mbit/s
(20.000 kb/s)
0,4 sec. 4 sec. 40 sec. 7 min. 1 uur 11 uur
40 Mbit/s 0,2 sec. 2 sec. 20 sec. 3 min. 33 min. 6 uur
60 Mbit/s 0,13 sec. 1,3 sec. 13 sec. 2 min. 22 min. 4 uur
120 Mbit/s 67 milli-
seconden
0,67 sec. 7 sec. 1 min. 11 min. 2 uur
500 Mbit/s 16 milli-
seconden
0,16 sec. 2 sec. 16 sec. 3 min. 44 min.

Uit bovenstaande tabel wordt duidelijk dat er een verschil bestaat tussen Mbit en MB (megabyte). De term Mbit wordt gebruikt om downloadsnelheden en uploadsnelheden uit te drukken. Er zitten precies 8 Mbits in 1 Megabyte (MB). Hou hier dus rekening mee met het uitkiezen van jouw internetabonnement.

Welke snelheid is de beste voor mijn situatie? Over het algemeen kunnen we het gebruik van internet in de volgende categorieën onderverdelen.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Voor een abonnement met een hogere internetsnelheid betaal je doorgaans meer. Het is dus de moeite waard goed na te gaan welke internetsnelheid nodig is in jouw situatie.

Licht gebruik

 • Surfen en e-mailen

 • Niet meer dan één computer of tablet

Hoeveel Mbp/s internet heb ik nodig?

4 tot 8 Mbit/s

Gemiddeld gebruik

 • Surfen en e-mailen

 • Uitzending Gemist of YouTube in hoge resolutie bekijken

 • Af en toe films of muziek downloaden

 • Meerdere computers of tablets

Hoeveel Mbit/s internet heb ik nodig?

20 Mbit/s of meer.

Zwaar gebruik

 • Surfen en e-mailen

 • Uitzending Gemist of YouTube in hoge resolutie bekijken

 • Regelmatig films of muziek downloaden

 • Multiplayer (online) gamen

 • Meerdere computers of tablets

Hoeveel Mbit/s internet heb ik nodig?

50 Mbit/s of meer

Maximale downloadsnelheid
beschikbaar in Nederland
Gebruikte techniek
Inbellen 56 kb/s Analoge telefoonlijn
ISDN 128 kb/s ISDN telefoonlijn
ADSL 24 Mb/s ADSL2+
VDSL 100 Mb/s VDSL2
Kabel 400 Mb/s DOCSIS 3.0
Glasvezel 1 Gb/s FTTH
Mobiel internet 43 Mb/s HSPA+
150 Mb/s 4G (LTE)
225 Mb/s 4G Plus

Werkelijke snelheid internetverbinding

Iedereen die thuis wel eens zijn internetsnelheid heeft gemeten, is het vast opgevallen dat de snelheid van het internet waar je in de praktijk mee kan downloaden meestal een stuk lager is dan de internetsnelheid die de provider claimt. Met name bij ADSL is er een groot verschil in dit 'theoretische maximum' en je eigen snelheid.

De oorzaak hiervan is dat de snelheid erg afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale. Het maximum waarmee de aanbieder adverteert kan dan in de praktijk alleen gehaald worden als je letterlijk naast de wijkcentrale woont. Zit je op een paar kilometer afstand, dan is de snelheid nog maar een fractie hiervan. Aangezien de meeste Nederlanders in relatief dichtbevolkt gebied wonen, is dit voor de meesten niet zo'n probleem omdat er vaak wel een wijkcentrale in de buurt staat. Voor de buitengebieden geldt dit niet en is snel internet meestal niet beschikbaar. Er ontstaan steeds meer kleinschalige initiatieven om dit wel te kunnen realiseren.

Omdat de snelheid van je internetverbinding niet gegarandeerd kan worden, wordt ook altijd geadverteerd met een snelheid 'tot' bijvoorbeeld 20 Mb/s of 50 Mb/s. De provider gaat dan zijn best doen om een zo hoog mogelijke snelheid te behalen, de zogenaamde 'best effort'. Valt de snelheid uiteindelijk tegen, dan heb je dus niet automatisch het recht om je contract op te zeggen. 

Voor de snelheid van internet via kabel en glasvezel geldt min of meer hetzelfde, maar de techniek daarachter zorgt ervoor dat je vaker dichter bij de snelheid zit die door de provider genoemd wordt.

Geactualiseerd: 02-02-2018