Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
 • Exclusieve cashback van minimaal € 20
 • Compleet. Wij vergelijken alle providers
 • Gratis onafhankelijk advies

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Een goede internetsnelheid is naast de prijs en beschikbaarheid één van de belangrijkste factoren in de keuze voor een internetabonnement. De gemiddelde internetsnelheid die een provider noemt, is echter niet altijd de snelheid die je thuis krijgt.

adsl-kabel-glasvezel-header.png

Wat houdt dit voor jou in? De internetprovider waar je naartoe wilt overstappen is verplicht een realistische indicatie te geven van de internetsnelheid op jouw postcode. Daarnaast moet ook in het contract staan wat de minimale internetsnelheid is. Zo kun je dus nooit voor verrassingen komen te staan. In onze Internetvergelijker kun je per pakket zien welke snelheid er gehaald gaat worden, zodat je daar rekening mee kunt houden.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Snel internet wil iedereen wel, maar daar betaal je ook wat voor. Daarom is het handig om te kijken welke hoeveelheid internet voor jou snel genoeg is. Stuur je af en toe een mailtje en wil je dat dit soepel en snel verloopt? Dan hoef je dus geen duur abonnement af te sluiten bij een provider. Wanneer je toch meer wilt dan alleen mailtjes sturen en er ook veel eisen aan stelt, dan lopen de kosten op. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de laadtijd die jij nodig hebt om te doen wat je wilt kunnen doen.

Het laden van een:

Een website

YouTube filmpje

Foto-album

Film
in lage kwaliteit

Film
in hoge kwaliteit

Meerdere films

4 Mb/s
 

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

55 uur

8 Mb/s
 

1 sec.

10 sec.

2 min.

17 min.

3 uur

28 uur

20 Mb/s

0,4 sec.

4 sec.

40 sec.

7 min.

1 uur

11 uur

40 Mb/s

0,2 sec.

2 sec.

20 sec.

3 min.

33 min.

6 uur

60 Mb/s

0,13 sec.

1,3 sec.

13 sec.

2 min.

22 min.

4 uur

120 Mb/s

67 milli-
seconden

0,67 sec.

7 sec.

1 min.

11 min.

2 uur

500 Mb/s

16 milli-
seconden

0,16 sec.

2 sec.

16 sec.

3 min.

44 min.

Wat is je huidige internetsnelheid?

Welke snelheid is de beste voor mijn situatie? Start de speedtest om te kijken welke je snelheid je nu hebt. 

Start speedtest
De speedtest is powered by Ookla.

Internetsnelheid wordt weergegeven in het aantal megabits per seconde (Mb). Dit kan verwarrend zijn, omdat bestanden worden weergegeven in kilobytes en megabytes (MB). Hoe snel jouw eigen internetverbinding is, hangt vooral af van wat voor type verbinding je hebt, de apparatuur die je gebruikt en waar je het gebruikt.

Welke internetsnelheid past bij mij?

Voor een abonnement met een hogere internetsnelheid betaal je doorgaans meer. Heb je dat wel nodig? Het is de moeite waard goed na te gaan welke internetsnelheid nodig is in jouw situatie. In de tabel zie je wat je met verschillende internetsnelheden kunt doen.

Soort gebruik Wat ik er mee doe? Hoeveel Mbp/s internet heb ik nodig?
 Gebruik in geval van nood
 • Surfen en e-mailen
 • Niet meer dan één aparaat tegelijkertijd gebruiken
 4 tot 8 Mbit/s
 Gemiddeld gebruik
 • Surfen en e-mailen
 • Uitzending Gemist of YouTube in hoge resolutie bekijken
 • Af en toe films of muziek streamen
 • Gebruik meerdere computers of tablets
 20 Mbit/s of meer
 Gemiddeld tot zwaar gebruik
 • Surfen en e-mailen
 • Uitzending Gemist of YouTube in hoge resolutie bekijken
 • Regelmatig films of muziek streamen
 • Multiplayer (online) gamen
 • Tegelijkertijd internet gebruik op meerdere apparaten
 50 Mbit/s of meer
 Zwaar gebruik
 • Surfen en e-mailen
 • YouTube etc. in hoge resolutie bekijken op meerdere apparaten
 • Films of muziek streamen, ook in 4K
 • Multiplayer (online) gamen
 • Grote bestanden downloaden
 • Meerdere apparaten tegelijk op internet
 100 Mbit/s of meer

Wat zijn de maximale snelheden per techniek in Nederland

Maximale downloadsnelheid
beschikbaar in Nederland

Gebruikte techniek

Inbellen

56 kb/s

Analoge telefoonlijn

ADSL

24 Mb/s

ADSL2+

VDSL

200 Mb/s

VDSL2

Kabel

1 Gb/s

DOCSIS 3.1

Glasvezel

8 Gb/s

FTTH

Mobiel internet

43 Mb/s

HSPA+

 

150 Mb/s

4G (LTE)

 

225 Mb/s

4G Plus

1 Gb/s 5G

Werkelijke snelheid internetverbinding

Iedereen die thuis wel eens zijn (DSL) internetsnelheid heeft gemeten, is het vast opgevallen dat de snelheid van het internet waar je in de praktijk mee kan downloaden meestal een stuk lager is dan de internetsnelheid die de provider claimt. Dit geldt met name bij (A)DSL, daar kan een groot verschil zitten tussen het 'theoretische maximum' en je eigen snelheid.

De oorzaak hiervan is dat de snelheid erg afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale. Het maximum waarmee de aanbieder adverteert kan dan in de praktijk alleen gehaald worden als je letterlijk naast de wijkcentrale woont. Zit je op een paar kilometer afstand, dan is de snelheid nog maar een fractie hiervan. Aangezien de meeste Nederlanders in relatief dichtbevolkt gebied wonen, is dit voor de meesten niet zo'n probleem omdat er vaak wel een wijkcentrale in de buurt staat. Voor de buitengebieden geldt dit niet en is snel internet meestal niet beschikbaar. Er ontstaan steeds meer kleinschalige initiatieven om dit wel te kunnen realiseren. Overigens kunnen (slechte) bedrading en/of wifi verbindingen binnenshuis er ook voor zorgen dat de geadverteerde snelheid niet gehaald kan worden en je traag internet hebt.

Providers zijn verplicht te melden welke snelheid gemiddeld gehaald kan worden. En er wordt ook altijd geadverteerd met een snelheid 'tot' bijvoorbeeld 20 Mb/s of 50 Mb/s. Zodat niet de indruk gewekt kan worden dat je standaard 20 Mb/s of 50 Mb/s gaat krijgen. De provider gaat dan zijn best doen om een zo hoog mogelijke snelheid te behalen, de zogenaamde 'best effort'. Valt de snelheid uiteindelijk tegen en heb je een trage internetverbinding, dan heb je dus niet automatisch het recht om je contract op te zeggen. 

Voor de snelheid van internet via kabel en glasvezel geldt dit niet, de techniek daarachter zorgt ervoor dat je bijna altijd dicht bij de snelheid zit die door de provider genoemd wordt. Bij kabel is het verschil maximaal 10%, bij glasvezel verschilt het niet.


Geactualiseerd: vrijdag 19 januari 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.