Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Overstappen naar glasvezel; een goed idee?

Steeds meer huizen in Nederland worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. In 2022 ligt er bij meer dan de helft van de huishoudens een glasvezelkabel tot aan de meterkast. Daarvan hebben er 1,9 miljoen ook een internetabonnement via glasvezel.  Een glasvezelaansluiting zorgt voor een toekomstbestendig en sneller internetnetwerk dan DSL. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van internetaansluitingen en moet je overstappen naar glasvezel?

overstappen van ziggo naar glasvezel

Internet via DSL

Deze techniek zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van het internet over een koperdraadverbinding, de telefoonlijn. Bij internet via DSL is de snelheid van je verbinding afhankelijk van de afstand tot de wijkkast. Het komt vaak voor dat de werkelijke snelheid lager is dan de geadverteerde snelheid. In buitengebieden is DSL internet soms zo traag dat het onbruikbaar wordt. Daarom pleiten bewoners van buitengebieden in gezamenlijke initiatieven voor de aanleg van glasvezel in hun buurt. 

Supersnel internet via de kabel

Naast de telefoonkabel wordt de televisiekabel gebruikt om te internetten. Je moet dan naast een internetabonnement ook een televisieabonnement afsluiten bij dezelfde provider. Ziggo is de grootste aanbieder van kabelinternet. De kabel heeft weinig last van ruis en je internetsnelheid is niet afhankelijk van de afstand tot de wijkkast. Als je internetpakketten gaat vergelijken, zul je zien dat de uploadsnelheid bij kabelinternet een stuk lager is dan de downloadsnelheid. 

Waar een internetsnelheid van 100 Mbps vroeger 'supersnel' werd genoemd, startte Ziggo met de uitrol van supersnel 'Gigabit-internet'. Utrecht was de eerste stad waar Ziggo internet met een downloadsnelheid tot 1 Gbps aanbood. In totaal voorziet Ziggo in 2022 naar eigen zeggen ruim 5,7 miljoen huishoudens en bedrijven van gigabitsnelheden. In de loop van dit jaar belooft Ziggo alle klanten toegang tot een downloadsnelheid van maximaal 1 Gbps via het bestaande netwerk.

Wat kun je met 1 Gbps?

Met 1 Gbps kun je vrijwel onbeperkt ultrahoge-resolutie 4K films en tv-programma's bekijken, zeer grote bestanden downloaden en supersnel gamen. Dit betekent dat een HD-film van 5 GB in 42 seconden binnenloopt in vergelijking met ruim 7 minuten via een gemiddelde verbinding. Of een 4K-film van 20 GB in minder dan 3 minuten in plaats van een klein halfuur. Het downloaden van de nieuwste game van 45 GB is klaar in zes minuten in plaats van een uur wachten bij een gemiddeld abonnement. Met deze gigabit-snelheid kunnen gezinnen met meerdere apparaten tegelijk online zijn.

Supersnel internet via glasvezel

Bij glasvezelinternet zijn de down- en uploadsnelheden gelijk. Verder wordt een glasvezelaansluiting de meest toekomstbestendige internetaansluiting genoemd. Dat komt omdat we steeds meer apparaten aansluiten op het internet. Zoals een slim beveiligingssysteem, een slimme thermostaat en in de toekomst ook een slimme oven of koelkast. Ook zijn er met glasvezel hogere snelheden te halen dan met kabelinternet.

KPN heeft in 2021 een recordaantal huishoudens aangesloten op glasvezel.  De provider voegde  zo'n 433.000 huishoudens toe aan het glasvezelnetwerk. Ook het Delta Fiber Netwerk heeft intussen al meer dan een miljoen klanten en wil groeien naar 2 miljoen aansluitingen in 2025. Een andere speler is T-Mobile, dat samenwerkt met Open Dutch Fiber. Ook E-Fiber groeit gestaag, dit bedrijf werd in mei 2022 overgenomen door Open Dutch Fiber., dat laatste bedrijf groeit daardoor aanzienlijk.

De snelste glasvezelabonnementen die in sommige delen van Nederland beschikbaar zijn, bieden een upload- én downloadsnelheid van 1 Gbps. T-Mobile biedt via haar eigen netwerk snelheden aan tot 1 Gbps.

Vraagbundeling

Op een aantal plekken zijn initiatieven gestart om de aanleg van glasvezel te realiseren. Als ongeveer 50% van de bewoners van een gebied aangeeft een glasvezelaansluiting te willen, wordt er een verbinding aangelegd. Zoveel draagvlak is nodig omdat de aanleg van glasvezel alleen rendabel is wanneer veel aansluitingen in een keer worden aangelegd.

Moet ik overstappen naar glasvezel?

Wie geen glasvezelaansluiting heeft, kan een brief krijgen van een bedrijf of buurtinitiatief om je interesse te peilen. Je wordt gevraagd vast te leggen dat je meedoet en in de toekomst wilt overstappen naar glasvezel. Overstappen is niet noodzakelijk, maar glasvezel is wel het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. De snelheden zijn hoger, de up- en downloadsnelheden zijn gelijk en er is weinig ruis op de lijn.

Ben je nu tevreden met je internetsnelheid en de prijs van je abonnement? Dan lijkt het niet aantrekkelijk om over te stappen. Toch is het aan te raden rekening te houden met de toekomst. Heb je nu een DSL aansluiting, dan is het zeker te overwegen om over te stappen naar glasvezel. Een ander voordeel is dat je huis meer waard wordt als er een glasvezelaansluiting is. Ook ben je goedkoper uit als je meedoet met de collectieve aanleg van glasvezel. Wanneer je later nog besluit over te gaan ben je duizenden euro's meer kwijt, dan wanneer je het samen met de buurt laat aanleggen.

Vergelijk het aanbod op jouw adres

De aansluiting naar je huis bepaalt welke welke abonnementen je kunt afsluiten. Wil je weten welke pakketten er op jouw adres beschikbaar zijn? Voer dan je postcode en huisnummer in op onze Glasvergelijker. 


Geactualiseerd: vrijdag 20 mei 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie