Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Waarom glasvezel? De voordelen en nadelen van glasvezel

Steeds meer huizen in Nederland worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. In 2024 ligt er bij meer dan de helft van de huishoudens een glasvezelkabel tot aan de meterkast. Daarvan hebben er ruim 2,57 miljoen ook een internetabonnement via glasvezel, al meer dan via DSL. Een glasvezelaansluiting zorgt voor een toekomstbestendig en sneller internetnetwerk dan DSL (koper). Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van internetaansluitingen en moet je overstappen naar glasvezel?

Ga snel naar:

voor-nadelen-glasvezel.png
 

Internet via DSL

Deze techniek zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van het internet over een koperdraadverbinding, de telefoonlijn. Bij internet via DSL is de snelheid van je verbinding afhankelijk van de afstand tot de wijkkast. Het komt vaak voor dat de werkelijke snelheid lager is dan de geadverteerde snelheid. In buitengebieden is DSL internet soms zo traag dat het onbruikbaar wordt. Daarom pleiten bewoners van buitengebieden in gezamenlijke initiatieven voor de aanleg van glasvezel in hun buurt. 

Supersnel internet via de kabel

Naast de telefoonkabel wordt de televisiekabel gebruikt om te internetten. Je moet dan naast een internetabonnement ook een televisieabonnement afsluiten bij dezelfde provider. Ziggo is de grootste aanbieder van kabelinternet. De kabel heeft weinig last van ruis en je internetsnelheid is niet afhankelijk van de afstand tot de wijkkast. Als je internetpakketten gaat vergelijken, zul je zien dat de uploadsnelheid bij kabelinternet een stuk lager is dan de downloadsnelheid. Naar eigen zeggen heeft heel Nederland eind 2022 toegang tot downloadsnelheden tot 1 Gbps via hun glasvezel-kabel netwerk.

Wat kun je met 1 Gbps?

Met 1 Gbps kun je vrijwel onbeperkt ultrahoge-resolutie 4K films en tv-programma's bekijken, zeer grote bestanden downloaden en supersnel gamen. Dit betekent dat een HD-film van 5 GB in 42 seconden binnenloopt in vergelijking met ruim 7 minuten via een gemiddelde verbinding. Of een 4K-film van 20 GB in minder dan 3 minuten in plaats van een klein halfuur. Het downloaden van de nieuwste game van 45 GB is klaar in zes minuten in plaats van een uur wachten bij een gemiddeld abonnement. Met deze gigabit-snelheid kunnen gezinnen met meerdere apparaten tegelijk online zijn.

Supersnel internet via glasvezel

Bij glasvezelinternet zijn de down- en uploadsnelheden gelijk. Verder wordt een glasvezelaansluiting de meest toekomstbestendige internetaansluiting genoemd. Dat komt omdat we steeds meer apparaten aansluiten op het internet. Zoals een slim beveiligingssysteem, een slimme thermostaat en in de toekomst ook een slimme oven of koelkast. Ook zijn er met glasvezel hogere snelheden te halen dan met kabelinternet.

Uit de ACM Telecommonitor over het eerste kwartaal van 2024 blijkt dat er inmiddels bij ruim 7,1 miljoen huishoudens een glasvezelkabel in de straat tot aan de woning of tot aan de meterkast ligt. Daarvan hebben er 2,8 miljoen ook een internetabonnement via glasvezel. Het aantal abonnementen voor internet via een koperverbinding daalde naar 1,86 miljoen.  

Bij de uitrol van glasvezel in Nederland heeft KPN  tot nu toe het grootste deel voor zijn rekening genomen, met een aandeel van tussen de 60 en 65 procent. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf Glaspoort van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk te hebben aangesloten in 2026. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet. 

Ook het Delta Fiber Netwerk heeft intussen al meer dan een miljoen klanten en wil groeien naar 2 miljoen aansluitingen in 2025. Het marktaandeel van Delta Fiber ligt tussen de 15 en 20 procent.

Netwerkaanbieder Open Dutch Fiber (ODF) heeft een aandeel tussen de 5 en 10 procent. Die partij heeft in mei 2022 E-Fiber overgenomen. Odido was de eerste en tot juli 2023 enige provider die diensten leverde over dit glasvezelnetwerk. Het is een open netwerk en dat betekent dat alle providers hun diensten hierop mogen aanbieden. Op 11 juli heeft ODF nieuwe overeenkomsten gesloten met drie operators: Fiber Operator, Fiber Groep en Weserve. Freedom Internet wordt nu actief op het netwerk. 

De snelste glasvezelabonnementen die in sommige delen van Nederland beschikbaar zijn, bieden een upload- én downloadsnelheid van 8 Gbps. 

Vraagbundeling

Op veel plekken zijn initiatieven gestart om de aanleg van glasvezel te realiseren. Als ongeveer 50% van de bewoners van een gebied aangeeft een glasvezelaansluiting te willen, wordt er een verbinding aangelegd. Zoveel draagvlak is nodig omdat de aanleg van glasvezel alleen rendabel is wanneer veel aansluitingen in een keer worden aangelegd.

Moet ik overstappen naar glasvezel?

Wie geen glasvezelaansluiting heeft, kan een brief krijgen van een bedrijf of buurtinitiatief om je interesse te peilen. Je wordt gevraagd vast te leggen dat je meedoet en in de toekomst wilt overstappen naar glasvezel. Overstappen is niet noodzakelijk, maar glasvezel is wel het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. De snelheden zijn hoger, de up- en downloadsnelheden zijn gelijk en er is weinig ruis op de lijn.

Ben je nu tevreden met je internetsnelheid en de prijs van je abonnement? Dan lijkt het niet aantrekkelijk om over te stappen. Toch is het aan te raden rekening te houden met de toekomst. Heb je nu een DSL aansluiting, dan is het zeker te overwegen om over te stappen naar glasvezel. Een ander voordeel is dat je huis meer waard wordt als er een glasvezelaansluiting is. Ook ben je goedkoper uit als je meedoet met de collectieve aanleg van glasvezel. Wanneer je later nog besluit over te gaan ben je duizenden euro's meer kwijt, dan wanneer je het samen met de buurt laat aanleggen.

Vergelijk het aanbod op jouw adres

De aansluiting naar je huis bepaalt welke welke abonnementen je kunt afsluiten. Wil je weten welke pakketten er op jouw adres beschikbaar zijn? Voer dan je postcode en huisnummer in op onze Glasvezelvergelijker.


Geactualiseerd: maandag 15 april 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.