Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Alles over Triple Play pakketten

Triple play staat voor internet, telefonie en digitale televisie via één abonnement bij één aanbieder. Ook wel aangeduid met de term alles-in-1, 3-in-1, multiplay,  combi- of totaalpakket.

triple-play-pakketten.png

Alle providers bieden een totaalpakket van internet, telefonie en digitale televisie (triple play oftewel 3P). Het begon met internet (1P), daar kwam bellen bij (2P). En dus 3P door de combinatie met televisie. Er is overigens nog een 2P, internet en televisie. Het vaste telefoonnummer wordt dan niet meer gebruikt. Is vaak vervangen door een mobiel nummer. En daar komt dan een nieuwe 3P om de hoek kijken: internet, televisie en mobiel.  Of 4P, als het vaste telefoonnummer behouden blijft.

Triple play, ook wel alles-in-1 pakket genoemd, werd aangeboden met analoge en digitale tv. Kabelaanbieders boden televisie analoog aan, handig voor oudere tv's, of voor mensen die meerdere tv's hebben en niet overal een decoder voor willen gebruiken. Maar de grootste speler op dit dit gebied Ziggo heeft in maart 2018 laten weten te stoppen met analoge televisie. In 2021 is dit op de meeste plekken het geval. Digitale tv is daarmee de standaard geworden.

Het digitale tv-signaal is te ontvangen via de kabel, maar ook via de ether (Digitenne van KPN). TV kijken via de internetverbinding -IPTV- is eveneens mogelijk. Digitale tv via de satelliet wordt geleverd door CanalDigitaal.

Is alles-in-1 goedkoper?

Telefonie, internet en digitale tv van een aanbieder is goedkoper dan verschillende losse abonnementen bij meerdere providers. Een ander voordeel is dat je één nota en aanspreekpunt voor alle diensten hebt.

Voordelen triple play?

Met triple play krijg je één factuur en kun je profiteren van bundelkorting, waardoor je goedkoper uit bent. Bij eventueel ongemak weet je ook bij welke aanbieder je moet zijn.

Nadelen triple play?

De kans bestaat dat de diensten tegelijkertijd last hebben bij een storing, omdat ze gebruik maken van dezelfde aansluiting.
Als je één van de diensten niet meer wilt gebruiken zit je vast aan het contract. Bij de meeste providers kun je overigens het telefoonnummer er makkelijk uit halen, dan houd je een 2P pakket over.

Extra's en opties bij triple play

Triple play kent meerdere opties die al dan niet gratis kunnen worden toegevoegd aan een alles-in-1 abonnement:

Type modem
Wil je met meerdere computers, smartphones en tablets (draadloos) het internet op, dan is een ethernetmodem niet voldoende. Het modem van de provider moet ook routerfunctionaliteiten hebben. Je krijgt daarom vrijwel altijd een gratis draadloos modem met router in bruikleen. Heb je nog een oud modem? Vraag een nieuw modem aan, of stap over.

E-mail
Hoewel steeds meer mensen e-mailen via een webdienst als Outlook.com of Gmail, vinden sommigen het nog altijd fijner om de mail (reclamevrij) te ontvangen in een eigen mailbox (webmail). Hoe groot deze mailboxen zijn en hoeveel ruimte zij bieden wisselt per provider, let daar dus op. Er zijn partijen die deze optie niet meer bieden, Budget Thuis en Youfone zijn daar voorbeelden van. 

Internetbeveiliging
Sommige providers bieden een gratis spamfilter aan. Er zijn ook providers die voor een paar euro extra per maand de mogelijkheid bieden om een spamfilter toe te wijzen aan je mailbox. Enkele providers bieden ook een gratis of betaald antiviruspakket aan.

Installatie door monteur
De meeste providers bieden de mogelijkheid triple play te laten installeren door een monteur. Soms wordt dit gratis aangeboden als actie. Vaak krijg je een installatiegarantie. Hiermee probeer je het eerst zelf. Kom je er niet uit dan krijg je hulp via de telefonische klantenservice, pas als het dan nog niet werkt wordt er een monteur ingeschakeld. 

TV-opties
Vind je het tv-product belangrijk? Let bij het afsluiten van een abonnement dan goed op welke extra tv-opties een provider aanbiedt. Er zijn vele soorten opties zoals: Programma gemist, Begint gemist, live pauzeren en tv kijken via een app op je smartphone, tablet en laptop. 

Wi-Fi Hotspots
Ziggo was de eerste provider met de dienst Wifispots. Abonnees met een Wi-Fi-modem van deze provider hebben automatisch een extra Wi-Fi-netwerk(je). Dat netwerk kan door andere Ziggo-klanten weer gebruikt worden wanneer zij binnen het bereik van dat netwerk komen. Ook KPN biedt een dergelijk hotspot netwerk aan, KPN HotSpots. Dit soort wifi variant is veilig en handig, als je buitenshuis geen internet bereik hebt.

Wifi boosters
Het kan handig zijn om binnenshuis het wifi signaal een extra zetje te geven. Je kunt daarvoor zelf apparaten kopen. Maar je kunt vaak ook zulke apparaten meteen bestellen bij jouw aanmelding bij een nieuwe partij. Meestal is er dan sprake van een aanzienlijke korting. Of kun je ze in bruikleen krijgen. Dit vermelden wij per pakket.


Geactualiseerd: donderdag 10 augustus 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.