Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over Triple Play pakketten

Triple play staat voor internet, telefonie en digitale televisie via één abonnement bij één aanbieder. Ook wel aangeduid met de term alles-in-1, 3-in-1, multiplay,  combi- of totaalpakket.

triple play

Naast internet bieden veel internetproviders telefonie over internet. Ook bieden steeds meer providers een totaalpakket van internet en telefonie plus digitale televisie (triple play). Begin 2015 had bijna zestig procent van alle huishoudens zo'n totaalpakket. De grootste spelers op dit gebied zijn KPN en Ziggo.

Triple play, ook wel alles-in-1 pakket genoemd, werd aangeboden met analoge en digitale tv. Kabelaanbieders boden televisie analoog aan, wat handig was voor oudere tv's, of voor mensen die meerdere tv's hebben en niet overal een decoder voor willen gebruiken. Maar Ziggo heeft in maart 2018 laten weten te stoppen met analoge televisie. Dit zal geleidelijk aan gebeuren. Binnen twee jaar komt er een einde aan het analoog naar tv-zenders kijken en wordt digitale tv de standaard. 

Het digitale tv-signaal is te ontvangen via de kabel, maar ook via de ether (Digitenne van KPN, ook geleverd door andere aanbieders). TV kijken via de internetverbinding -IPTV- is eveneens mogelijk. Tele2 en KPN maken o.a. gebruik van deze techniek. Digitale tv via de satelliet is ook een optie. CanalDigitaal biedt tv aan onder eigen naam. 

Is alles-in-1 goedkoper?

Telefonie, internet en digitale tv van een aanbieder is goedkoper dan verschillende losse abonnementen bij meerdere providers. Een ander voordeel is dat je één nota en aanspreekpunt voor alle diensten hebt.

Voordelen triple play?

Met triple play krijg je één factuur en kun je profiteren van bundelkorting, waardoor je goedkoper uit bent. Bij eventueel ongemak weet je ook bij welke aanbieder je moet zijn.

Nadelen triple play?

De kans bestaat dat de diensten tegelijkertijd last hebben bij een storing, omdat internet en telefonie meestal gebruik maken van dezelfde aansluiting.

Extra's en opties bij triple play

Triple play kent meerdere opties die al dan niet gratis kunnen worden toegevoegd aan een alles-in-1 abonnement:

Type modem
Wil je met meerdere computers, smartphones en tablets (draadloos) het internet op, dan is een ethernetmodem niet voldoende; de modem van de provider moet ook routerfunctionaliteit hebben. Veel providers bieden tegenwoordig een gratis draadloos modem met router in bruikleen.

E-mail
Hoewel steeds meer mensen e-mailen via een webdienst als Outlook.com (Hotmail) of Gmail, vinden sommigen het nog altijd fijner om de mail (reclamevrij) te ontvangen in een eigen mailbox. Hoe groot deze mailboxen zijn en hoeveel ruimte zij bieden wisselt per provider, let daar dus op.

Internetbeveiliging
Sommige providers bieden een gratis spamfilter aan. Er zijn ook providers die voor een paar euro extra per maand de mogelijkheid bieden om een spamfilter toe te wijzen aan je mailbox. Enkele providers bieden ook een gratis of betaald antiviruspakket aan.

Homepages
Sommige providers bieden ruimte aan om een website te plaatsen. Let erop hoeveel MB aan inhoud kun je maximaal kwijt kunt op je website.

Installatie door monteur
De meeste providers bieden de mogelijkheid triple play te laten installeren door een monteur. Soms wordt dit gratis aangeboden als tijdelijke actie. Tegenwoordig bieden veel providers ook de installatiegarantie. Hiermee probeer je het eerst zelf. Kom je er niet uit dan krijg je hulp via de telefonische klantenservice, pas als het dan nog niet werkt wordt er een monteur ingeschakeld. 

TV-opties
Vind je het tv-product belangrijk? Let bij het afsluiten van een abonnement dan goed op welke extra tv-opties een provider aanbiedt. Er zijn vele soorten opties zoals: Programma gemist, Begint gemist, Videotheek, live pauzeren en tv kijken op je smartphone, tablet en laptop. 

Wi-Fi Hotspots
Ziggo was de eerste provider met Wi-Fi Hotspots. Abonnees met een Wi-Fi-modem van deze provider hebben een extra Wi-Fi-netwerkje. Dat netwerk kan door andere Ziggo-klanten weer gebruikt worden wanneer zij binnen het bereik van dat netwerk komen. Ook KPN biedt een dergelijke hotspot aan. 

06-11-2018

Navigatie